Een bezichtiging met een nieuwe huurder, een inspectie of het vervangen van iets dat kapot is: er zijn genoeg redenen te bedenken om de woning van jouw huurder binnen te gaan. Toch kun je als verhuurder de woning niet zomaar betreden, ook niet als de huurder niet thuis is. Je hebt hiervoor altijd toestemming nodig.  We leggen je graag uit hoe dat zit. 

Een huurder heeft een hoop rechten, waaronder het recht op privacy. Dat betekent dat zomaar binnenkomen, ook al is de woning jouw eigendom, niet mag. Op zich is dat logisch: stel je voor dat de huurder net onder de douche vandaan komt als jij onaangekondigd binnenstapt of persoonlijke spullen nog niet heeft opgeruimd. Dat kan voor ongemakkelijke of vervelende situaties zorgen. 

Als verhuurder ben je altijd verplicht om aan te bellen of een afspraak te maken als je langskomt. Daarnaast moet je je huurder altijd vertellen wat je komt doen. Het is vervolgens aan de huurder om jou een akkoord te geven om binnen te komen.

Wat als de huurder geen toestemming geeft? 
Dan rijst natuurlijk direct de vraag: wat als de huurder je geen toestemming geeft? Hoe vervelend ook, je mag de woning niet zomaar betreden. Wil je bijvoorbeeld periodieke inspecties uitvoeren om te controleren in welke staat de woning verkeert, dan kan dat alleen als de huurder hieraan mee wil werken. Dat betekent in theorie dat een huurder je in principe jarenlang toegang kan weigeren. Is dat het geval, dan kun je je bezoek laten afdwingen door middel van een juridische procedure. 

Soms zijn er in het huurcontract afspraken gemaakt over in welke gevallen de verhuurder de woning binnen mag. In die gevallen mag de huurder de verhuurder niet weigeren om langs te komen. Echter mag je nog steeds niet zomaar binnenstappen: je moet hiervoor altijd een afspraak maken met je huurder.  

Noodgevallen 
Slechts in uiterste noodgevallen heb je het recht om als verhuurder de woning binnen te gaan zonder daarvoor een afspraak te maken. Denk aan de melding van een gaslek terwijl jouw huurder op dat moment niet thuis is en ook niet bereikbaar is. Wanneer er echter sprake is van een noodgeval, hangt volledig af van de omstandigheden. 

Wat als de huurder de sloten heeft vervangen? 
Een huurder heeft in principe het recht om de sloten te vervangen en is niet verplicht om een sleutel aan de verhuurder af te geven. Wil je er zeker van zijn dat je altijd een passende sleutel in je bezit hebt, neem dit dan expliciet op in het huurcontract. Je huurder is in dat geval wél verplicht om je een reservesleutel te geven als de sloten worden vervangen. 

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.