Wanneer je je woning verhuurt, is de kans groot dat de huurder de woning naar eigen smaak wil inrichten. Maar wat mag een huurder wél en niet zonder jouw toestemming aanpassen? 

Het antwoord daarop is simpel: in principe mag een huurder niets aanpassen wat niet eenvoudig in de oorspronkelijke staat is terug te brengen. Een huurder is namelijk verplicht om de woning in dezelfde staat op te leveren als toen hij of zij de woning betrok of hoe het staat beschreven in de opnamestaat. Dat betekent dat de huurder witte muren best roze mag verven, zolang dat maar weer hersteld wordt voordat de woning wordt opgeleverd. 

Het gaat hierbij echter altijd om kleine aanpassingen die met relatief weinig financiële middelen zijn terug te brengen in de oorspronkelijke staat. 

Grote renovaties
Wil de huurder een nieuwe vloer, een andere keuken of een uitbouw? Dat mag alleen met toestemming van de verhuurder. Voor grotere aanpassingen moet een huurder namelijk altijd schriftelijk toestemming vragen, zelfs wanneer het gaat om een woningverbetering. De woning wordt in dit geval meer waard door de aanpassing, of het woongenot wordt vergroot. 

Ook wanneer de huurder iets aan de buitenkant van de woning wil aanpassen is hiervoor altijd toestemming nodig. Heb je een aanvraag gehad, dan dien je daar als verhuurder binnen acht weken schriftelijk op te reageren. 

Toestemming voor verandering 
Geef je de huurder toestemming voor de verandering, dan is het verstandig om hierover duidelijke afspraken te maken en deze op papier te zetten. Maak bijvoorbeeld afspraken over de volgende zaken:  

  • wie de renovatie betaalt
  • welke zaken er wel en niet mogen worden aangepast tijdens de renovatie
  • wanneer de renovatie start en klaar moet zijn 
  • wie de renovatie gaat uitvoeren 
  • of de woning na de huurtermijn in de oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht

Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over een eventuele vergoeding voor de huurder wanneer de woning door de aanpassing meer waard wordt. Stijgt de woning in waarde door de aanpassingen, dan kan de huurder aan het eind van de verhuurperiode namelijk een vergoeding afdwingen via de rechter. 

Een aanvraag weigeren mag niet zomaar 
Heb je een aanvraag gehad voor een woningverbetering, maar wil je er geen toestemming voor verlenen? Bekijk dan goed of je daarvoor in je recht staat. Je mag namelijk niet alle aanvragen zomaar weigeren. Alleen als de veranderingen de woning minder verhuurbaar maken of als de woning in waarde daalt door de aanpassingen, kun je de huurder toestemming ontzeggen. 

Met andere woorden: aanpassingen die zorgen dat het woongenot van de huurder wordt verhoogd of die noodzakelijk zijn voor het gebruik van de woning, mag je niet weigeren. 

Wijs je de aanvraag af, dan kan de huurder de toestemming afdwingen via de rechter. De rechter kijkt vervolgens naar de aard van de veranderingen en doet hierover een uitspraak. Die uitspraak is bindend. De rechter zal echter wel altijd rekening houden met de bezwaren van de verhuurder. Ook kan de huurder worden verplicht om de veranderingen weer ongedaan te maken tegen het einde van de huurperiode. 

Aanpassingen aan de buitenkant van je woning mag je altijd weigeren, ook als het om minimale aanpassingen gaat die zonder hoge kosten verwijderd kunnen worden. 

Op dit artikel is onzedisclaimervan toepassing.