Een appartement is een afzonderlijke woning die deel uitmaakt van een groter gebouw met meerdere woningen. Als bewoner van een appartement heb je altijd onder- en/of bovenburen. Er zijn verschillende soorten appartementen, zoals maisonnettes, studio's en penthouses (appartementen op de dakverdieping).

Appartementsrecht

Bij een gebouw dat bestaat uit appartementen, hoort ook het appartementsrecht. De appartementen zijn juridisch gesplitst. Onder het appartementsrecht valt het aandeel op de goederen die betrokken zijn bij die splitsing, het uitsluitend gebruiksrecht op een privégedeelte en het verplichte lidmaatschap bij een Vereniging van Eigenaars (VVE). Via de VVE worden de servicekosten geregeld. De maandelijkse bijdrage aan de VVE houdt in dat kosten voor bijvoorbeeld de lift, onderhoud in het algemeen, het dak, het rioolsysteem en de tuin worden verdeeld tussen de verschillende eigenaren van de appartementen in het gebouw.

Appartement huren

Op Huurwoningen vind je een groot aantal beschikbare appartementen in heel Nederland. Klik op appartement te huur voor een duidelijk overzicht. Zo vind je binnen enkele seconden het appartement dat voldoet aan jouw woonwensen.

Veelgestelde vragen over appartement:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld omtrent appartementen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

Wat zijn de kenmerken van een appartement?
Een appartement is een woning die onderdeel uitmaakt van een groter gebouw, waarin nog meer woningen te vinden zijn.

Wat is appartementsrecht?
Appartementsrecht bepaalt welk aandeel je als huurder van een appartement hebt op goederen die betrokken zijn bij de splitsing van de appartementen in de woning, gebruiksrecht op een privé-gedeelte en lidmaatschap bij een VVE.

Is er bij een appartement ook sprake van een VVE?
Jazeker, bij het huren van een appartement kan je ook te maken krijgen met een lidmaatschap bij een VVE.