Servicekosten

Een huurprijs is vaak opgedeeld in kale huur en servicekosten. Maar wat houden deze kosten precies in?

Verdeling kosten

De volgende kosten kunnen vallen onder de noemer 'servicekosten':

 • Kosten voor energie (bijvoorbeeld voor elektriciteit, gas en water). De verhuurder kan deze kosten doorberekenen bij individueel verbruik, of de kosten verdelen aan de hand van een verdeelsleutel.
 • Kosten voor huisvesting, materialen en het salaris van de huismeester. Bij deze kosten mogen alleen de kosten voor de werkzaamheden van de desbetreffende huurder worden opgenomen. Deze dienen te worden verdeeld aan de hand van een redelijke verdeelsleutel.
 • Administratiekosten. Over het algemeen bedragen de administratiekosten 5% van de totale servicekosten.
 • Kosten voor schoonmaak en herstelwerkzaamheden.
 • Kosten voor het gebruik van meubels en stoffering. Hiervoor kan per jaar 20% van de verkoopwaarde in rekening worden gebracht.

Toestemming huurders

Als de verhuurder de servicekosten wil aanpassen, dan heeft hij toestemming nodig van een meerderheid van de huurders. Ook is de verhuurder verplicht per jaar een overzicht van de gemaakte kosten over te dragen aan de huurder van de woning. Zo heeft de huurder inzicht of de kosten redelijk zijn. Wil je bezwaar maken tegen de hoogte van de servicekosten? Dan kun je dit doen bij de Huurcommissie.

Veelgestelde vragen over servicekosten:

We hebben enkele veelgestelde vragen over servicekosten en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Is een all-in huurprijs inclusief servicekosten?

  In principe zijn bij een all-in huurprijs alle servicekosten opgenomen in de huurprijs en komen er dus geen extra kosten boven op de huurprijs.

 • Wat zijn servicekosten?

  Servicekosten zijn kosten die worden gemaakt voor het gebruik van een huurwoning.

 • Welke kosten vallen onder servicekosten?

  De volgende kosten vallen onder servicekosten: gas, water, licht, kosten voor huisvesting, materialen en eventueel salaris voor de huismeester. In sommige gevallen worden schoonmaakkosten en vergoedingen voor meubels en stoffering ook meegenomen als servicekosten.

 • Is een all-in huurprijs inclusief servicekosten?

  In principe zijn bij een all-in huurprijs alle servicekosten opgenomen in de huurprijs en komen er dus geen extra kosten boven op de huurprijs.

Tags:
huurprijs, all-in huur, servicekosten, kale huur, gwl

Reacties (3)

Schrijf een reactie

Je reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.
Mohd
19 januari 2016 om 15:28

Geachte Meneer/Mevrouw,

Hoeveel is de hoogste bedrag van service kosten (G/E/W), van een apartment van 40-45 m (betaald 130,- maandlijk)? en als ik geen rekening aan het einde van de jaar krijg, kan een bezwaar maken? tot wanneer kan ik een bezwaar maken? want het gaat over mijn oude woning sinds 15 maanden geleden?

Jurg
2 februari 2016 om 23:24

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/inhoud/servicekosten-en-kosten-nutsvoorzieningen

Hier vindt u enkele regelingen over de servicekosten dhr/mevr Mohd

J
22 december 2016 om 22:27

Ik heb een vraagje
Wij huren een studio en die is all inclusief.
Nu beweert mijn verhuurder dat mijn vriend en ik extra service kosten hebben gemaakt van 700. Wat ik al niet geloof. En hij wil dat wij dit gaan betalen. Terwel het huurcontract toch echt zegt all inclusief. Ik vroeg mij af of hij dat überhaupt mag vragen van ons