Een huisbaas of huiseigenaar die woonruimte voor extreem hoge huurprijzen verhuurt, wordt in de volksmond wel een huisjesmelker genoemd. Het komt ook regelmatig voor dat huisjesmelkers een woning illegaal opsplitsen in meerdere kamers en ruimtes om zo meerdere huurders te kunnen plaatsen in de woning. De woning wordt op deze manier volledig uitgemolken door de huisbaas, vandaar de benaming 'huisjesmelker'.

Dubieuze praktijken

Het voornaamste bezwaar tegen huisjesmelkers is dat ze huurders een onfatsoenlijk hoge huur laten betalen. Vaak onderhoudt hij de huurwoning of het huurpand slecht of totaal niet, wat kan leiden tot zeer gevaarlijke, onhygiënische en ongezonde situaties. Zo komt het voor dat panden en huurwoningen flinke scheuren in de muren vertonen, verwarming en isolatie zeer slecht werken en er sprake is van schimmels en vochtigheid. In de ergste gevallen moeten huurders op matrassen naast elkaar in lege kamers slapen.

Woonruimte voor illegalen

Er zijn gevallen bekend waarbij huisjesmelkers voor veel geld matrassen verhuurden aan illegalen, die vlak naast elkaar op krappe en slecht onderhouden kamertjes werden ondergebracht. Inschrijving in de gemeente werd vaak niet toegestaan door de verhuurder. De illegalen durfden meestal geen stappen te ondernemen omdat ze bang waren hun woonruimte te verliezen of erger, het land te worden uitgezet.

Hoge huurprijzen

Huisjesmelkers maken handig gebruik van de woningschaarste. Studenten en seizoensarbeiders zijn dan ook regelmatig de dupe van dergelijke praktijken. Denk aan hoge huurprijzen voor huizen en kamers die nauwelijks worden onderhouden. Tegenwoordig proberen verschillende instanties huurders te wijzen op hun rechten, om op deze manier hopen de huisjesmelkers zo veel mogelijk uit de huurmarkt te weren.

Veelgestelde vragen over huisjesmelkers:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huisjesmelkers en de bijbehorende antwoorden op een rij gezet.

  • Wat is een huisjesmelker?

    Een huisjesmelker is iemand die op dubieuze en vaak frauduleuze wijze panden en woningen verhuurt.

  • Wat is het verschil tussen een huisbaas en een huisjesmelker?

    Wanneer een huisbaas gebruikmaakt van dubieuze en soms onwettige werkzaamheden door bijvoorbeeld veel te hoge huurprijzen te vragen, geen onderhoud te plegen of te veel huurders in een woning te plaatsen, dan spreekt men van een huisjesmelker. Een huisjesmelker is dus de slechte versie van een huisbaas.

  • Welke stappen kan ik ondernemen tegen een huisjesmelker?

    Bij problemen met een huisjesmelker kan een huurder de huurcommissie inschakelen, een klacht indienen bij de desbetreffende gemeente of in het ergste geval naar de rechter stappen.