Wil je een kamer huren? Op Huurwoningen.nl vind je het grootste en meest unieke aanbod van Nederland! Klik op onderstaande button voor het volledige overzicht en vind snel een kamer die aan jouw wensen voldoet.

Bekijk appartementen te huur

Studentenkamers

De officiële omschrijving van een kamer is een ruimte in een pand of gebouw. De ruimte heeft in oorsprong maar één bepaalde functie. Zo kan het een woonkamer of slaapkamer zijn. Voor studenten is een kamer echter een ruimte met ontzettend veel functies. De kamer is voor hen een slaap-, woon- en studeerkamer in één. Soms zit er ook nog een keukentje bij. Het is als het ware een volledige woning, maar dan in één ruimte. Een student die in zijn eigen woning gaat wonen, gaat dan ook 'op kamers'. Voor studenten en jongeren kan het een hele opgave zijn om een geschikte kamer te vinden. Veel grote steden hebben namelijk te maken met een groot tekort aan studentenkamers. En als een student een kamer vindt, is dit vaak een ruimte van slechts enkele vierkante meters.

Wat is een studentenhuis?

Een studentenhuis is een woning met daarin meerdere studentenkamers. De keuken en badkamer worden over het algemeen gedeeld door de bewoners. Ook komt het vaak voor dat studenten de woonkamer delen. Door de schaarste aan kamers komt het voor dat er ongekend hoge huurprijzen moeten worden betaald voor (studenten)kamers. In zo'n geval kunnen studenten de Huurcommissie inschakelen om te controleren of de huurprijs juridisch is toegestaan. Het gebeurt echter nog vaak dat de Huurcommissie niet wordt ingeschakeld en dat de studenten de hoge huurprijs voor lief nemen, omdat ze bang zijn geen andere woonruimte te kunnen vinden. Een andere mogelijkheid om te checken of de huur niet hoger is dan toegestaan, is om een kamercheck te doen op studentenwebsites. Zo weet je als student direct of de huur redelijk is. Zo niet, dan kan de Huurcommissie worden ingeschakeld om een redelijke prijs te bedingen.

Heb je bij het huren van een kamer recht op huurbescherming?

Bij het huren van een (studenten)kamer heb je recht op huurbescherming. Verhuurders kunnen het huurcontract niet zomaar opzeggen. Dit betekent dat studenten niet zomaar uit hun kamer kunnen worden gezet.

Heb je bij het huren van een kamer ook recht op huurtoeslag?

Een belangrijke voorwaarde voor het ontvangen van huurtoeslag is dat je een zelfstandige woonruimte huurt. Een dergelijke woonruimte beschikt over een eigen ingang, keuken, badkamer en woonkamer. Bij een kamer is dit niet het geval, waardoor huurders geen recht hebben op huurtoeslag.