De officiële omschrijving van een kamer is een ruimte in een pand of gebouw. De ruimte heeft in oorsprong maar één bepaalde functie. Zo kan het een woonkamer of slaapkamer zijn. Voor studenten is een kamer echter een ruimte met ontzettend veel functies. De kamer is voor hen een slaap-, woon- en studeerkamer in één. Soms zit er ook nog een keukentje bij. Een hele woning dus in een enkele ruimte.

Studentenkamers

Een student die in zijn eigen woning gaat wonen, gaat dan ook 'op kamers'. Voor studenten en jongeren kan het een hele tour zijn om een geschikte kamer te vinden. Veel grote steden hebben te maken met een groot tekort aan studentenkamers. En als een student een kamer vindt, is dit vaak een ruimte met slechts enkele vierkante meters aan oppervlakte.

Studentenhuis

Een studentenhuis is een woning met meerdere studentenkamers. De keuken en badkamer worden over het algemeen gedeeld. Ook komt het vaak voor dat studenten de woonkamer delen. Door de schaarste aan kamers komt het voor dat er ongekend hoge huurprijzen moeten worden betaald voor (studenten)kamers. In zo'n geval kun je de Huurcommissie inschakelen om te controleren of de huurprijs juridisch is toegestaan. Het gebeurt echter nog vaak dat de commissie niet wordt ingeschakeld en dat de studenten de hoge huurprijs voor lief nemen, omdat ze bang zijn geen andere woonruimte te kunnen vinden. Een andere mogelijkheid om te checken of de huur niet hoger is dan toegestaan, is om een kamercheck te doen op studentenwebsites. Zo weet je als student direct of de huur redelijk is. Zo niet, dan kun je de Huurcommissie inschakelen om een redelijke prijs te bedingen.

Kamers te huur

Ben je op zoek naar een kamer te huur in Nederland? Dan kan je heel eenvoudig het complete overzicht van Huurwoningen bekijken. Klik op kamers te huur en je weet gelijk welke kamers beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen over het huren van een kamer:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over kamers op een rijtje gezet, met bijbehorende antwoorden.

 • Wat zijn de voor- en nadelen van het huren van een kamer of studentenkamer?

  Het grote voordeel is dat kamers vaak goed betaalbaar zijn. Alleen zijn ze steeds moeilijker te vinden door het grote tekort aan kamers. Het nadeel is dat je vaak woonruimte moet delen (zoals badkamer en keuken) en dat kamers vaak klein zijn.

 • Heb je bij het huren van een kamer ook recht op huurbescherming?

  Ja, ook bij het huren van een kamer heb je recht op huurbescherming. Studenten kunnen dus niet zomaar uit hun kamer worden gezet.

 • Heb je bij het huren van een kamer ook recht op huurtoeslag?

  Nee, want huurtoeslag geldt alleen wanneer je een zelfstandige woning huurt. Een dergelijke woning beschikt over een eigen ingang, keuken, badkamer en woonkamer. Bij een kamer is hier geen sprake van. Studenten die wel een zelfstandige woonruimte huren, kunnen dus wel in aanmerking komen voor huurtoeslag.

 • Wat is een studentenhuis?

  Een studentenhuis is een pand waarin meerdere kamers worden verhuurd aan studenten. In het algemeen worden badkamer, keuken en eventueel woonkamer gedeeld door de bewoners.