De huurprijs van een woning is het bedrag dat (over het algemeen maandelijks) door de huurder aan de verhuurder dient te worden betaald voor het bewonen van een huis.

Kale huur

De basis van de huurprijs is de kale huur. Dit is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor het in gebruik nemen van de woonruimte. Hier zijn verder geen kosten in opgenomen voor gas, water en licht of andere kosten. Deze kosten vallen namelijk onder servicekosten. De huurprijs bestaat dus uit kale huur en servicekosten. Als je voor beide een vast bedrag betaalt, dan betaal je een all-in huur. Het is altijd aan te raden om bij de verhuurder na te gaan hoeveel je precies betaalt voor de kale huur en hoeveel voor de servicekosten. Weigert de verhuurder in te gaan op jouw verzoek, dan kan je de Huurcommissie inschakelen. Zij zal de all-in huur dan opsplitsen. De verhuurder is namelijk verplicht gehoor te geven aan het verzoek tot opsplitsing van de huur. Dit is om de huurder te beschermen tegen veel te hoge huurprijzen en onduidelijkheid over de huur.

Maximale huurprijs

Het is verstandig om te na te gaan wat de maximale huurprijs mag zijn voor de huurwoning die je wilt betrekken. Zo weet je zeker dat de verhuurder niet te veel huur vraagt. Bij huurwoningen met een huurprijs tot de liberalisatiegrens (720,42 euro sinds 2019) wordt de huurprijs bepaald door een puntensysteem. Aan de hand van onder andere de grootte van de woning en de voorzieningen krijgt de woning punten toegewezen. Bij het aantal punten hoort een maximale huurprijs. Dit kan je zelf controleren door een huurprijscheck te doen, bijvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid. Heb je te maken met een geliberaliseerd huurcontract en valt de huurprijs dus boven de liberalisatiegrens, dan is er geen maximale huurprijs.

Veelgestelde vragen over huurprijzen:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huurprijzen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

 • Waar is de huurprijs op gebaseerd?

  De huurprijs bestaat uit de kale huur, die je betaalt voor het in gebruik nemen van de woonruimte, en servicekosten.

 • Wie bepaalt de huurprijs?

  De huurprijs wordt in principe bepaald door de verhuurder. Alleen is hij natuurlijk wel aan regels en wetgeving gebonden.

 • Is een huurprijs altijd all-in?

  Nee, de kosten die zijn inbegrepen in de huurprijs verschillen per verhuurder.

 • Wie bepaalt de huurverhoging?

  In de sociale sector geldt een maximale huurverhoging die is ingesteld door de overheid. Voor de particuliere sector geldt geen maximale huurverhoging. Jaarlijks mag de verhuurder de huurprijs verhogen.

 • Wat is kale huur?

  Kale huur is de huurprijs die de huurder betaalt voor het in gebruik nemen van de woonruimte.

 • Wat zijn servicekosten?

  Onder servicekosten worden kosten verstaan zoals gas, water en licht. Bovendien kunnen kosten zoals het salaris van de huismeester worden doorberekend als servicekosten.

 • Wat is de maximale huurprijs?

  Voor de sociale sector geldt jaarlijks een maximale huurverhoging. De maximale huurverhoging hangt af van het inkomen van de huurder. In 2018 gelden de volgende maxima: als je inkomen in 2016 minder dan 41.056 euro was, mag je huur in 2018 met maximaal 3,9% omhoog. Was je huishoudinkomen 41.056 euro of hoger? Dan mag de verhuurder je huur met maximaal 5,4% verhogen. Als je een kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats huurt mag je huur per 1 juli 2018 met maximaal 2,9% verhoogd worden.