De betekenis van het begrip 'huurprijs' is niet eenduidig. Soms bedoelt men hiermee de all-in prijs, dat wil zeggen: het bedrag dat de huurder uiteindelijk maandelijks betaalt, inclusief de servicekosten. Maar met 'huurprijs' kan ook de kale huur bedoeld worden. In dat geval betreft het alleen de kosten voor het daadwerkelijke huren en niet voor bijkomende kosten zoals gas, water en licht of administratiekosten. Deze vallen namelijk onder servicekosten.

Bepalen huurprijs

De kale huur is dus het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de huurwoning. Of de kale huurprijs redelijk is, kan je berekenen aan de hand van het landelijk puntensysteem. De kwaliteit van de aanwezige voorzieningen en het aantal meters aan woonoppervlakte bepalen de waarde van je woning. Deze waarde vertaalt zich vervolgens in een maximale huurprijs. Als je denkt dat de kale huur veel te hoog is, dan kan je bezwaar maken bij de Huurcommissie.

Belangrijk is om bij de huurprijs onderscheid te maken tussen kale huur en servicekosten. Over de servicekosten dient de verhuurder elk jaar een overzicht te geven zodat je weet wat de daadwerkelijke kosten waren.

Veelgestelde vragen over de kale huurprijs:

We hebben enkele veelgestelde vragen over de kale huurprijs op een rij gezet, met de bijbehorende antwoorden.

 • Wat is de kale huurprijs?

  De kale huurprijs betreft uitsluitend de huur, zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht.

 • Wat is het verschil tussen kale huurprijs en all-in huurprijs?

  Bij de kale huurprijs zijn extra kosten niet meegerekend, bij de all-in huurprijs zijn kosten voor gas, water, licht en overige servicekosten wel meegenomen in de huurprijs.

 • Hoe wordt de kale huurprijs bepaald?

  De verhuurder bepaalt in principe de hoogte van de kale huurprijs. Je kan wel via de Huurcommissie laten controleren of de hoogte van de kale huurprijs redelijk is. De kale huurprijs moet de waarde vertegenwoordigen van de kwaliteit van de woning met de daarbij behorende oppervlakte.

 • Wat is het puntensysteem?

  Het puntensysteem ofwel woningwaarderingsstelsel is een systeem waarmee de huurprijs kan worden berekend die redelijkerwijs hoort bij de desbetreffende huurwoning.

 • Zijn de kosten voor GWL inbegrepen bij kale huur?

  Nee, de kosten voor gas, water en licht zijn niet opgenomen in de kale huurprijs.