Een wachtlijst is een lijst waarop personen worden geregistreerd die op inschrijving wachten voor een (huur)woning. Doorgaans worden mensen dan onderaan de wachtlijst toegevoegd, meestal met vermelding van tijdstip van eerste inschrijving. Wanneer alle hoger op de lijst geplaatsten verdwenen zijn, komen zij bovenaan te staan en zijn ze als eerstvolgende aan de beurt.

Sociale huurwoningen

Wachtlijsten zijn een veel voorkomend fenomeen bij sociale huurwoningen. In de grote steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven komen vaak lange wachtlijsten voor. Dit heeft meestal te maken met een zeer grote vraag naar betaalbare en goedkope huurwoningen en het lage aanbod. Deze vraag lijkt de komende jaren alleen maar groter te worden door de crisis in de huursector. Bovendien wordt er weinig bijgebouwd door woningcorporaties. Het is dus maar de vraag of de wachtlijsten kunnen worden ingekort in de komende maanden en jaren. Het kan ook gebeuren dat populaire huurwoningen bij verhuur te maken hebben met wachtlijsten. Omdat veel mensen geïnteresseerd zijn, worden ze chronologisch vermeld op de wachtlijst.

Veelgestelde vragen over de wachtlijst:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over wachtlijsten op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

Wat is een wachtlijst in de huursector precies?
Een wachtlijst is een lijst waarop mensen staan ingeschreven in volgorde van aanmelding. Wanneer er een geschikte huurwoning vrijkomt, is normaliter degene die zich als eerste heeft ingeschreven ook de eerste die mag beslissen of hij of zij de huurwoning wil betrekken.

Wat is de gemiddelde lengte van een wachtlijst in Nederland?
Dat verschilt heel erg per regio. In sommige delen in Nederland zijn helemaal geen wachtlijsten terwijl in de grote steden in de Randstad wachtlijsten kunnen oplopen tot meer dan tien jaar.

Zijn er alleen wachtlijsten voor sociale huurwoningen of ook voor vrije sector huurwoningen?
Wachtlijsten komen in beide sectoren voor, hoewel de sociale huursector meer te maken heeft met lange wachtlijsten. Huurwoningen in deze sector zijn goedkoper waardoor er meer vraag naar is. Het aanbod aan sociale huurwoningen neemt de laatste jaren af, waardoor de vraag het aanbod ruim overstijgt.

In welke regio's zijn de wachtlijsten het langste?
De langste wachtlijsten zijn te vinden in de Randstad. Steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam kennen lange wachttijden waar het sociale huur betreft. Ook kleinere steden hebben te maken met wachtlijsten, maar de ergste knelpunten liggen in de grote steden in de Randstad.