Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn goedkope huurwoningen voor mensen die niet over genoeg financiële middelen beschikken om een woning te huren in de vrije sector. Deze woningen zijn meestal eigendom van een woningcorporatie. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag bijvoorbeeld je inkomen niet te hoog zijn.

Wachtlijsten

Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. De huur van een sociale huurwoning mag niet hoger zijn dan de sociale huurgrens. In 2016 ligt deze grens op 710,68 euro. Dit bedrag betreft kale huur (en dus geen huur inclusief servicekosten).

Sociale huur

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning dien je je in te schrijven bij de gemeente die bepaalt hoe de woningen worden verdeeld. Ook heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze kan je verkrijgen bij de desbetreffende gemeente. De corporatie die de woning verhuurt, kan eisen stellen aan je minimale inkomen en gezinsgrootte. Verder mag je inkomen niet te hoog zijn. Woningcorporaties moeten jaarlijks minimaal 80 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen van maximaal 35.739 euro (2016). Hoogstens 10 procent mogen ze toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen de 35.739 en 39.874 euro. De overige 10 procent mag door woningcorporaties vrij worden toegewezen toewijzen. Hierbij dienen ze wel voorrang te geven aan kwetsbare huishoudens, oftewel mensen die extra dringend op woonruimte wachten (bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege hun eigen veiligheid).

Veelgestelde vragen over sociale huurwoningen:

We hebben enkele veelgestelde vragen over sociale huurwoningen voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

 • Wat zijn sociale huurwoningen?

  Sociale huurwoningen zijn huurwoningen met een maximale huurprijs van 710,68 euro per maand (2016) en zijn bedoeld voor mensen met een laag of middeninkomen. De sociale huurwoningen worden doorgaans verhuurd door woningcorporaties en woningbouwverenigingen.

 • Wat is het verschil tussen sociale huur en vrije sector huur?

  Bij sociale huur geldt een maximale huurprijs van 710,68 euro; alle huurwoningen met hogere huurprijzen vallen onder de vrije sector.

 • Wat is de maximale huurprijs voor een sociale huurwoning?

  In 2015 bedraagt de maximale huurprijs voor een sociale huurwoning 710,68 euro per maand.

 • Kom ik altijd in aanmerking voor een sociale huurwoning?

  Nee, aan het huren van een sociale huurwoning zijn voorwaarden verbonden. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn, moet je ingeschreven zijn bij de gemeente van de desbetreffende huurwoning en bij een organisatie in die gemeente die sociale huurwoningen verhuurt.

Tags:
sociale huurwoning, kale huur, sociale huur, huisvestingsvergunning

Reacties (15)

Schrijf een reactie

Je reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.
W Beekmans
16 april 2015 om 13:50

De grens van sociale huurgrens is nu gesteld op € 710,68 max.

Indien je na de maximale huur verhoging van 5% op € 717,47 komt bij een woningbouwvereniging, valt je woning dan nog onder sociale huurwoning of vrije sector?

irina
22 juni 2015 om 18:00

Ik woon in een huurwoning. Mijn huur is 735 Euro.ik heb deze woning met urgentie gekregen, dus kon niet weigeren. Heb wel huursubsidie, nu wil ik ruilen met iemand, en dan wordt de huur. 750,37. Dus geen subsidie mogelijk. Mag dit?? De sociale huur mag toch niet hoger zijn dan. 710?Hoe zit dat?Groetjes, Irina

Mena
20 augustus 2015 om 14:56

Ik maak mij iedere weer laaiend over het feit dat er sociale woningen zijn. Weet men dan niet dat een uitkering maar 9oo euro per maand is, waar je buiten de huur ook nog andere lasten heb?
Het is toch waanzin om heel je inkomen aan huur te moeten geven?
Waar moet je dan nog van leven?
Ik kan dit niet begrijpen, dat woningbouw zo duur moet zijn.
Gezien er een half miljoen mensen onder het minimum leven.
Hopelijk draag ik mijn steentje bij door dit kenbaar te maken.
Wie volgt?
groetjes,

t.k
27 augustus 2015 om 11:59

Halo,

Ik heb een sociale huurwoning aangeboden gekregen en geaccepteerd. Ik woon er met mijn man en zus.

Mijn zus wilt volgend jaar alweer weg omdat ze van plan is om te trouwen.
Ze was destijds meeverhuisd als meeverhuizend persoon.
Nu is ons inkomen dus inkomen van mij en mijn man niet meer tussen de 26 en 34 duizend.. kan de woningcorporatie ons uit huis zetten?

Be
2 september 2015 om 15:48

Mijn vrouw en ik gaan uit elkaar.
De kinderen zullen bij mij blijven. Omdat wij graag willen dat de kinderen eenvoudig naar mijn ex-vrouw kunnen maar bij ons in de buurt geen huurwoningen in de sociale sector zijn, wil ik een woning kopen welke ik aan haar verhuur. De woninghuur zal volgens het puntensysteem huurwoning van de rijksoverheid bepaald worden zodat zij in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Kan een constructie op deze manier of gaat de verdeling van huurwoningen in de sociale sector altijd via de gemeente?

ilse
7 april 2016 om 08:51

Als je nog uitkering hebt, heb je recht op 'n sociale huurwoning.
Ik betaal €351,-.
Mij is verteld dat de huren vd flats waar ik in woon niet boven €418,- komen.
Nu heb ik nieuwe buurtjes, die betalen €598,- voor 't zelfde flatje!!
Vind dit bizar!
Ik heb gebeld met wbv, zij zeggen dat 't met punten te maken heeft.
En zeiden ze, hij krijgt subsidie, hoezo?
Die subsidie was niet nodig geweest.
Weet iemand hoe dat werkt met die punten?

E Veldhuis (alleenstaand)
23 april 2016 om 10:14

Heb belangstelling getoond voor een appartement in een flatgebouw. Kale huur ca. € 599,== per maand. Door de Belastingdienst vastgesteld jaarinkomen over 2014 was 22.037. Grens voor toewijzing was in dit geval 22.100.(Alleenstaand) Dus ONDER de grens. Wat doet de woningverenigng nu? Zonder mijn medeweten indexeren ze mijn inkomen over 2014 met 1,06 % zodat ik ongeveer 170€ boven de grens zit Resultaat...NIET toegewezen en dat voor € 170 meer OP JAARBASIS...Mijn vraag is: Had hier niet een of andere vorm van Coulance kunnen plaatsvinden? Je praat dan over een te hoog inkomen PER MAAND van € 14. Ik mag toch gevoegelijk aannemen dat in dit geval geen sprake is van "Scheefwonen"?

Patricia
27 april 2016 om 19:20

De grens van sociale huurgrens is nu gesteld op € 710,68 max.

Indien je na de maximale huur verhoging van 4,6% op € 717,11 komt bij een woningbouwvereniging, valt je woning dan nog onder sociale huurwoning en kan er bezwaar worden gemaakt om het feit dat wij nu boven de maximale huurprijs zitten?

Ans
15 mei 2016 om 07:42

Wij hebben gereageerd op een sociale huurwoning. Nu vragen zij een IB60 van 2014. In 2014 was mijn partner werkloos en ik kreeg een studiefinanciering van €1200,- (incl. Partnertoeslag). Wel staat er op mijn IB60 dat ik in 2014 €1000,- heb verdiend, aangezien ik betaalde stage had gelopen (€250,- vergoeding per maand x 4 maanden). Mogen ze ons afwijzen, omdat een studiefinanciering niet mee wordt gerekend als inkomen en mijn stagevergoeding weer te weinig is en omdat mijn partner de hoofdhuurder is met €0,- inkomen?

Het zal erg fijn zijn als er iemand is die dit kan beantwoorden

T
12 juli 2016 om 21:14

ik weet echt niet hoe ik aan een sociale huurwoning moet komen. ik verdien niet genoeg om een gewone huurwoning te krijgen en mijn vrouw mag niet in nederland werken (amerikaans).

ik weet niet welke stappen ik moet nemen om een sociale huurwoning te krijgen.

op huurwoningen.nl staat er dat ik een huisvestingsvergunning moet aanvragen bij de gemeente waar ik woon en ook een verklaring, maar de gemeente zegt (je woont op dit adres.., wat van mijn ouders is)..

zou iemand mij kunnen vertellen wat ik moet doen om een sociale huurwoning te krijgen? want woonnethaaglanden is geen optie omdat er teveel mensen zijn die een urgentie/lokale voorrang hebben of ze staan al 8 jaar op die wachtlijst (ikzelf sta er pas 2 jaar op). mijn dank is groot!!!

Django
12 juli 2016 om 23:44

Ik woon in een sociale huurwoningen en betaal nu 695 euro nu wil de woningbouw vereniging gaan renoveren en zeggen dat er een huurverhoging aankomt mogen ze dan boven de grens van 710 euro verhogen ?

ED
27 juli 2016 om 18:03

Verhogingen zijn afgelopen jaren belachelijk geweest. Tien jaar terug in een sociale huurwoning gekomen voor 423 en door alle indexeringen en verhogingen betaal ik nu 579. Een derde erbij waar ik nagenoeg nog hetzelfde loon heb als toen de crisis 9 jaar terug begon. Ik kwam toen mooi rond, nu moet ik alle eindjes aan elkaar knopen en soms rekeningen vooruit schuiven. Er zit weinig sociaal aan een sociale huurwoning.

I.S. Geernaert - van Straten
11 september 2016 om 08:59

En ver nichtje komt binnenkort af studeren in Leiden; haar thesis zal gaan over het tegengaan van ontbossing op Kalimantan, waar ze geboren en getogen is. Ze is bijna 35, getrouwd en moeder van 2. Omdat ze Indonesische is en lector aan de universiteit van Palangka Raya is, betaalt de Indonesische overheid haar studie en zorgt voor haar inkomen. Dat wordt iets meer dan €800,=. Ze komt niet "eventjes", dus neemt ze haar kinderen en voorlopig haar moeder mee. Haar echtgenoot kan pas eind december komen.
Komt zij in aanmerking voor een woning in de sociale sector? Haar moeder heeft geen inkomen.

Richard
15 oktober 2016 om 18:05

De sociale huurgrens ligt op €710,68 kale huur. Echter telt de belastingdienst voor de vaststelling van de huurtoeslag de servicekosten bij de huur op. Hoe zit dit?

Kale huur is €708 de servicekosten €18, samen €726 = €16 teveel om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hoe kan dit dan een sociale huurwoning zijn?

Aggie
18 oktober 2016 om 10:02

Ik lees nergens hoeveel vermogen je op de bank mag hebben staan om voor een sociale huurwoning in aanmerking te kunnen komen?
Het kan toch niet zo zijn dat men een groot vermogen op de bank heeft staan en toch in een sociale huurwoning kan wonen.