Aantal reacties per huurwoning neemt enorm toe

bron: Pararius

Dat melden woningplatform Pararius en data expert Realstats in een nieuwe publicatie. Zij vergeleken het aantal reacties op huurwoningen van 2021, 2022 en 2023. Vooral in de grote steden is het aantal reacties enorm gestegen.

Gemiddeld verviervoudigde het aantal reacties op een huurwoning in de afgelopen twee jaar. In Amsterdam kan een beschikbare huurwoning zelfs op zes keer zoveel reacties rekenen. De oorzaak: de vraag naar huurwoningen blijft hoog terwijl het aanbod afneemt.

Tussen wal en schip

De vraag naar huurwoningen is de afgelopen jaren flink gestegen doordat een grote groep woningzoekers, voornamelijk jonge professionals en gezinnen, vaak tussen wal en schip valt als het gaat om het zoeken van een woning. Het inkomen van deze groep voldoet meestal niet aan de strenge financieringseisen voor een hypotheek, waardoor een koopwoning geen optie is. Anderzijds is het salaris van deze groep meestal wel te hoog om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, dus zijn zij automatisch aangewezen op de vrije huursector.

Prijscatergorie €1.000 tot €1.500 ziet grootste toename

Voornamelijk bij vrije sector huurwoningen in de prijsklasse €1.000 tot €1.500 per maand, is het aantal reacties aanzienlijk gestegen. In 2 jaar tijd is een toename van 442% te zien in deze prijscategorie. Huurwoningen die boven de €1.500 per maand kosten, zagen een stijging van 387% in het aantal reacties. Makelaar Niek Verra van VERRA Makelaars bevestigt de toenemende druk op de huurmarkt: “De laatste twee jaar is het aantal reacties op vrijgekomen huurwoningen gigantisch. De emailaanvragen en telefoontjes die we nog moeten beantwoorden stapelen zich op, dat is niet werkbaar.”

Nog minder aanbod

Vatsgoedexperts vrezen dat door de kabinetsplannen om de middenhuur​​ te reguleren, het aanbod aan huurwoningen in de vrije sector alleen maar verder zal afnemen. Door de nieuwe maatregelen zal de verhuur voor veel woningeigenaren niet meer rendabel zijn, waardoor sommigen ervoor kiezen om hun woning te verkopen. Hierdoor zal het woningaanbod in de vrije sector nog verder inkrimpen.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook