Betaalbaar wonen in de stad een sprookje? Niet in een micro-appartement!

bron: NOS, de Volkskrant

Dankzij de schaarste op de Nederlandse woningmarkt heeft een nieuwe trend hier voet aan de grond gekregen: micro living. Dit houdt in dat je op een oppervlak van minder dan 40m2 woont. Deze nieuwe woonvorm is populair onder starters die in de (Rand)stad willen wonen, maar de astronomische prijzen niet kunnen en willen betalen die voor de meeste koop- en huurwoningen worden gevraagd. De oplossing? Een klein maar multifunctioneel appartement in een gebouw met goede gedeelde voorzieningen.

Schaarste in de steden

Er zijn steeds meer mensen die in de stad willen wonen, met name jonge mensen die net starten met hun carrière. Omdat er zoveel vraag is stijgen de prijzen van koop- en huurwoningen snel, terwijl er niet veel woonruimte bijkomt. Inmiddels is het hierdoor voor starters vrijwel onmogelijk om in de stad een betaalbare woning te vinden. De vraag naar betaalbare, kleine woonruimte zal blijven groeien, omdat er steeds meer mensen alleen (blijven) wonen. In de grote steden bestaat de helft van de huishoudens uit één persoon, een percentage wat volgens het CBS tot 2045 zal blijven stijgen.

Creatief met ruimte

In Amsterdam werd een paar jaar geleden al ingespeeld op het tekort aan betaalbare woonruimte door een enkele ontwikkelaar. Nu komen er steeds meer woongebouwen met micro-appartementen voor een relatief lage huur. Change is zo’n project, waarvan de appartementen sinds half maart zijn bewoond. Er was dankzij de lage huur (€ 533 kale huur) zoveel interesse in deze 500 appartementen dat er een sollicitatieprocedure is gehouden. Er wonen jonge, sociale en ambitieuze mensen die net beginnen op de arbeidsmarkt. Zij moeten creatief zijn met de ruimte die ze hebben, bijvoorbeeld door multifunctionele meubels te gebruiken. Dit past voor veel jonge mensen prima in hun levensstijl; hun sociale leven speelt zich grotendeels buitenshuis af en ze hechten minder waarde aan spullen, mede doordat ze alles digitaal doen. Om het kleine woonoppervlak in een gebouw met micro-appartementen te compenseren zijn er grote en luxe gezamenlijke ruimtes aanwezig, zoals een dakterras, woonkamer en restaurant.

Betaalbaarheid gegarandeerd?

In Amsterdam bestaan micro-appartementen dus al en voor steden als Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven zijn ook plannen om dit soort projecten te realiseren. Voor investeerders is deze woonvorm erg interessant, omdat er veel appartementen binnen één gebouw verhuurd kunnen worden. Voormalig minister Blok wil dat kleine appartementen in de vrije sector verhuurd kunnen worden, maar hierdoor wordt de huur automatisch hoger. Gemeenten kunnen ervoor zorgen dat microwoningen betaalbaar blijven door vast te leggen dat de huur van woonruimte kleiner dan 40m2 onder de sociale huurgrens moet vallen. Bij een voorgaand project in Amsterdam, North Orleans, is dit niet gedaan; die appartementen van 30m2 worden nu verhuurd voor €1250 per maand. Als gemeenten, ontwikkelaars en investeerders eerlijk samenwerken zou micro living een goede oplossing kunnen zijn voor het woningtekort in de Nederlandse steden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook