Ben je op zoek naar een huurwoning in de vrije sector? Op Huurwoningen.nl vind je het grootste en meest unieke aanbod van Nederland! Klik op onderstaande button voor het volledige overzicht en vind snel een huurwoning die aan jouw wensen voldoet.

Bekijk vrije sector huurwoningen

Wat zijn vrije sector huurwoningen?

Huurwoningen in de vrije sector zijn woningen met een huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens (€879,66.- in 2024). Voor huurwoningen in de vrije sector gelden geen regulerende bepalingen, in tegenstelling tot de sociale sector. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een maximale huurprijs en huurders hebben geen recht op huurtoeslag.

Regelgeving in de vrije sector

In de vrije sector gelden andere regels dan in de sociale sector. Eigenlijk gelden er een stuk minder regels en hebben verhuurders meer vrijheid.

Geldt er een maximale huurprijs voor vrije sector huurwoningen?

In de vrije sector is geen sprake van een maximale huurprijs. Zodra de huurprijs van een woning volgens het puntensysteem boven de liberalisatiegrens valt, is de verhuurder vrij om zelf de huurprijs te bepalen.

Geldt er een maximale huurverhoging voor vrije sector huurwoningen?

Voorheen konden verhuurders in de vrije sector de huurprijs ook zonder overleg met elk gewenst percentage verhogen. In 2021 is hier verandering in gekomen door een nieuw wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren. De verhuurder moet de huurverhoging wel met u bespreken in het huurcontract. In de vrije sector geldt nu een maximale huurverhoging (4,1 procent in 2023).

Geldt huurtoeslag ook voor de vrije huursector?

Huurtoeslag geldt alleen voor sociale huurwoningen. Huurders in de vrije sector hebben hier dus geen recht op.