Flinke vertraging bij nieuwbouw huurwoningen: doelstellingen worden niet behaald

bron: NOS, NU.nl

De nieuwbouw van huurwoningen is opnieuw vertraagd. Woningcorporaties hebben te maken met toenemende kosten en een dalend aantal bouwlocaties, waardoor de doelstelling van 34.000 sociale huurwoningen per jaar onmogelijk haalbaar is.

Niet haalbaar

Dit blijkt uit een enquête van koepelcorporatie Aedes onder 171 woningcorporaties. Ook in 2018 werd de doelstelling niet behaald, toen werden er 17.000 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd, de helft minder dan vooraf gepland. Volgens Aedes is een tekort aan bouwlocaties niet de enige oorzaak van de vertraging. De extra belastingen en verhuurderheffing zorgen volgens Aedes voor flink meer kosten, waardoor corporaties minder overhouden om te investeren in nieuwbouw.

Volgens Aedes-voorzitter Marnix Norder is er sprake van nood en moeten gemeenten ingrijpen. “Veel mensen zijn naarstig op zoek naar een betaalbare huurwoning. Jaren wachten op een huis is geen uitzondering meer. Dus gemeenten, pak de woningnood aan en zorg voor bouwlocaties,” aldus Norder.

9 jaar wachten

De vertraging heeft slechte gevolgen voor woningzoekenden, die vaak al jaren wachten op passende woonruimte. Vorig jaar bleek al dat men gemiddeld negen jaar op de wachtlijst staat, waarbij dit in sommige gemeenten zelfs kan oplopen tot dertig jaar. “De woningnood is terug van weggeweest, er is een groot tekort aan sociale huurwoningen en er komt een ongekende renovatiegolf aan in het kader van de verduurzaming,” aldus Woonbond-directeur Paulus Jansen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook