Heb jij recht op huurtoeslag in 2020?

bron: Belastingdienst

Goed nieuws voor huurders: door aanpassingen in de Wet op de huurtoeslag hebben ongeveer 115.000 extra huishoudens vanaf 2020 recht op huurtoeslag. Heb jij dit jaar recht op huurtoeslag? Wij zetten de voorwaarden voor je op een rij!

Inkomensgrens huurtoeslag 2020

Vanaf 1 januari 2020 zijn de inkomensgrenzen voor huurtoeslag komen te vervallen. Voorheen had je alleen recht op huurtoeslag als je inkomen onder de maximale inkomensgrens lag. Had je meer inkomen? Dan verviel je recht op huurtoeslag, ook als je inkomen maar een paar euro hoger lag dan de maximale inkomensgrens.

Doordat de inkomensgrenzen zijn komen te vervallen, zal je je huurtoeslag niet meteen verliezen bij een kleine stijging van het inkomen. In plaats daarvan zal de huurtoeslag geleidelijk en over een langer inkomenstraject worden afgebouwd. Mensen met een inkomen boven de inkomensgrens zullen nu dus ook huurtoeslag kunnen aanvragen.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Omdat er geen inkomensgrenzen meer gelden, kan niet eenduidig worden gezegd wanneer iemand wel of geen recht heeft op huurtoeslag. Dit wordt per situatie bekeken aan de hand van de samenstelling van het huishouden, het inkomen, het vermogen en de huurprijs van de woning. Om huurtoeslag te ontvangen moet je in elk geval 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast moet je een zelfstandige woonruimte huren waarvan de huurprijs niet hoger mag zijn dan de liberalisatiegrens. Je ontvangt namelijk alleen huurtoeslag voor een sociale huurwoning. In 2020 ligt de liberalisatiegrens op € 737,14.

Huurtoeslag berekenen en aanvragen

Ben je benieuwd of jij in 2020 recht hebt op huurtoeslag? Dit kun je berekenen op de website van de Belastingdienst. Als je recht hebt op huurtoeslag moet je dit zelf aanvragen. Dit kan op www.toeslagen.nl. Je kunt huurtoeslag voor 2020 aanvragen tot 1 september 2021. Als je huurtoeslag hebt aangevraagd ontvang je een voorschot. Pas na afloop van het jaar ontvang je je definitieve berekening, omdat je volledige inkomen pas op dat moment bekend is. Het kan zijn dat de definitieve berekening hoger of lager uitvalt dan het voorschot dat je hebt ontvangen. Houd er dus rekening mee dat je meer toeslag ontvangt of juist moet terugbetalen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook