Huizenbezitters krijgen huurrecht

SP kamerlid Karabulut vindt dat woningcorporaties huizen moeten kunnen opkopen van woningbezitters die in nood zijn. Hierdoor kunnen woningcorporaties hun huurbestand op peil houden. Het kabinet heeft aangekondigd dat huurders het recht moeten krijgen om hun huurwoning van de corporaties over te kunnen kopen, maar dat huurders ook de mogelijkheid moeten hebben hun huis aan de corporaties te verkopen. Het gaat vaak om goedkope woningen.

Eigen huis huren

Veel Nederlanders zijn door de economische crisis in financiële problemen belandt. Wanneer het kabinet de huurders een kooprecht zal geven, zal het ook een huurrecht moeten kunnen geven, zodat huizenbezitters de mogelijkheid hebben om hun eigen huis te huren.

Van hypotheekschuld naar huurschuld

D66 en Groenlinks zijn bang dat het huurbestand van corporaties door de plannen van het kabinet niet genoeg aandacht zal krijgen, terwijl er een groot tekort aan betaalbare huurhuizen is. De twee partijen vragen zich af of de regeling wel aantrekkelijk is voor de corporaties, omdat de eigenaar na de verkoop van het huis geen hypotheekschuld meer heeft, maar wel een huurschuld. Dit is dus nadelig voor de corporaties. Het huis kan dan beter verhuurd worden aan iemand die het daadwerkelijk kan betalen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook