Huren in plaats van kopen

Uit onderzoek van de Stichting Tijdelijk Twee Woningen, blijkt het aantal huurders die zich aanmelden flink te zijn gestegen. Dit is volgens de Stiching een logisch gevolg van een slechte woningmarkt en de verkiezingsdebatten die bovenal bezuinigingen en de hypotheekrenteaftrek aan de kaak stellen.

Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en vergaande bezuinigen zorgen ervoor dat potentiële kopers op dit moment de stap niet aandurven en daarom steeds vaker voor een huurwoning kiezen. Ook stijgt evenredig het aantal huizeneigenaren die graag hun tweede woning willen verhuren. De woningmarkt zit in het slop en veel mensen hebben daarom te kampen met dubbele hypotheeklasten, omdat de oude woning nog niet verkocht is. Zij kunnen zich aanmelden bij de Stichting Tijdelijk Twee Woningen, zodat ze in de tussentijd hun woning kunnen verhuren en hiermee de hypotheeklasten kunnen betalen.

Starters en mensen die op het punt stonden om een woning te kopen, stellen hun beslissing nog even uit. Zeker nu het in de debatten er fel aan toe gaat over de hypotheekrenteaftrek. Luke Liplijn, woordvoerder van de Stichting, zegt dat door deze discussie de woningmarkt verder is ingestort. Mensen zijn hierdoor bank voor stijgende hypotheeklasten, door afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en het daarbij komende feit dat het verkopen van de woning hierdoor moeilijker wordt.

Omwille van deze reden geeft Brigitte van der Burg van de VVD aan, dat haar partij daarom voor het behoud van de hypotheekrenteaftrek is. Naar haar zeggen zullen er desastreuze gevolgen zijn wanneer er aan de haal wordt gegaan met de hypotheekrenteaftrek. Zo heeft iedere partij weer zijn eigen standpunten heeft met betrekking tot het behoud of afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zijn.

Afhankelijk van het regeringsbesluit zal straks de bouwproductie afnemen met 10-30%. Dit oefent weer een verdere druk uit op de stijgende huurprijzen en dus op de maandlasten van de huurder. Maar ook de gemeentes en bouwbedrijven zullen hierdoor minder te besteden hebben.

Gerelateerd nieuws

Lees ook