Huurprijzen vrije sector weer in de lift

bron: Huurmonitor

De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2021 met 2,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De afgelopen vier kwartalen daalden de huurprijzen in de vrije sector als gevolg van Covid-19, maar dit kwartaal werd wederom een prijsstijging gemeten.

Grootste vijf steden

In de vijf grootste steden van Nederland, ook wel de G5 genoemd, stegen de huurprijzen in het derde kwartaal van 2021 ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht.

Amsterdam is nog altijd de duurste Nederlandse stad om een woning te huren. De huurprijzen stegen het afgelopen kwartaal met 1,6 procent, nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 22,44 per vierkante meter per maand.

De huurprijzen van woningen in de vrije sector stegen in Rotterdam met 1,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 16,36 per vierkante meter per maand.

Eindhoven is met een vierkantemeterprijs van € 14,85 de goedkoopste G5-stad. Huurprijzen stegen hier het afgelopen kwartaal met 8,1 procent ten opzichte van vorig jaar. In Utrecht en Den Haag gingen huurprijzen met respectievelijk 5,2 en 1,9 procent omhoog. De aanvangshuur voor nieuwe huurders was in Utrecht gemiddeld € 18,38 per vierkante meter per maand, in Den Haag betaalden huurders € 16,30.

Prijsstijgingen in groot deel middelgrote steden

In een flink aantal middelgrote steden werd het afgelopen kwartaal een procentuele prijsstijging gemeten ten opzichte van vorig jaar. Zo stegen de prijzen in Almere (+8,2%), Apeldoorn (+9,7%), Arnhem (+8,6%), Deventer (+9,1%), Groningen (+8,4%), Helmond (+9,6%), Tilburg (+6,6%), Dordrecht (+6,2%), Enschede (+6,5%) en Leiden (+6,7%) met minimaal 6 procent.

In nog eens zes middelgrote steden stegen de huurprijzen met zo’n vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om Breda (+5,9%), Delft (+4,8%), Hilversum (+5,2%), Leeuwarden (+5,3%), Maastricht (+5,3%), Schiedam (+5,4%).

In enkele middelgrote Nederlandse steden daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs ten opzichte van vorig jaar. Dit was het geval in Amersfoort (-1,2%), Middelburg (-8,1%), Nijmegen (-0,1%) en Roermond (-7,1%). Nieuwe huurders betaalden in Amersfoort € 14,29 per vierkante meter per maand, in Middelburg € 11,00, in Nijmegen € 13,63 en in Roermond € 9,16.

De Pararius Huurmonior wordt mede mogelijk gemaakt door Realstats

Gerelateerd nieuws

Lees ook