Oppassen met onderverhuren van sociale huurwoning

Wie een huis huurt, komt weleens in een situatie dat hij daar niet meer hoeft te wonen. Tijdelijk, bijvoorbeeld door verblijf in het buitenland, of waarschijnlijk permanent, omdat er een partner op het pad is gekomen waar hij bij intrekt. Voor de zekerheid beslis je dan vaak om je eigen huis voorlopig nog niet op te zeggen, maar ondertussen ben je er nooit. Zonde van het geld, die huur betalen voor een onbewoond huis.

Onderverhuren wordt dan gemakkelijk overwogen. Je laat iemand anders wonen in het huis dat jij huurt, die betaalt jou de huur, waardoor jij quitte speelt. Al zijn er ook genoeg situaties waarin de onderhuurder een veel hogere huur moet betalen dan de echte huurprijs, waardoor degene die het huis onderverhuurt er dikke winst op maakt. Dat klinkt allemaal hartstikke interessant, maar het is wel oppassen geblazen met onderverhuur!

Heb je een sociale huurwoning, dan is het simpelweg verboden om die aan een ander door te verhuren. Dat staat in de reglementen van de woningbouwvereniging, en die regels kun je maar beter naleven. Doe je dat niet, dan loop je het risico om uit je woning gezet te worden. Ook moet je de gemaakte winst inleveren, en kan er een behoorlijke boete opgelegd worden.

Zelfs een poging tot het vinden van een onderhuurder kan al tot gevolg hebben, dat jouw huis ontruimd wordt en je op zoek moet naar een ander dak boven je hoofd. Zo is er recent een rechtszaak gevoerd, over een situatie waarin een huurder een advertentie op Marktplaats had geplaatst met daarin het aanbod dat iemand zijn huis kon huren. Hij had geld nodig. Een medewerker van de woningbouwvereniging zag de advertentie, waarin het huis werd aangeboden voor een huurprijs die twee keer zo hoog was als de werkelijke huur.

Bij een bezoekje door de woningbouw gaf de huurder toe dat hij de advertentie had geplaatst: hij had geld nodig. Hij werd uit zijn huis gezet en kreeg een boete van € 5.000. Hij is daarover naar de rechter gestapt. Omdat er helemaal geen sprake was van werkelijke onderverhuur, vond hij de maatregelen niet fair. De rechter dacht daar anders over. De ontruiming vond de rechter terecht – door de woning op Marktplaats te zetten voor onderverhuur had hij zich niet als een goed huurder gedragen. De boete moest wel ingetrokken worden, omdat de onderverhuur niet tot stand was gekomen. Zou hij wel een onderhuurder gevonden hebben, dan was de boete ook blijven staan.

De moraal van dit verhaal? Begin niet aan het onderverhuren van je sociale huurwoning. Het mag gewoon niet, en kan je enorm in de problemen brengen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook