Steeds meer oude kantoren omgebouwd tot huurwoningen

bron: RTL Nieuws

Van oud kantoor naar hip stadsappartement: in steeds meer steden worden leegstaande kantoorpanden, winkels en scholen omgebouwd tot huurwoningen. Hierdoor zijn er het afgelopen jaar maar liefst 7.570 woningen bijgekomen.

2.000 panden omgebouwd

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn afgelopen jaar ruim 2.000 kantoor-, winkel- en industrie panden getransformeerd tot woonruimte. Deze panden waren goed voor 7.570 nieuwe woningen. Dit zijn er iets minder dan in 2016: toen kwamen er nog 8.095 nieuwe ‘transformatiewoningen’ bij.

Arnhem

Arnhem is een van de gemeenten die veel ombouwprojecten heeft uitgevoerd. Zo wordt het oude ING-pand van ruim 55.000 vierkante meter omgebouwd tot woonruimte. Van de in totaal 400 woningen die in het pand komen wordt driekwart een huurwoning. De overige woningen worden penthouses en koopappartementen voor starters.

Het oude ING-pand is niet het eerste gebouw dat in Arnhem wordt omgebouwd. Al eerder werd het oude Rijkswaterstaat kantoor getransformeerd tot woonruimte. “We zetten hier als gemeente fors op in. Er staan genoeg panden leeg die anders gesloopt zouden worden”, vertelt wethouder Wonen Ronald Paping tegen RTL Nieuws. “En er is veel behoefte aan nieuwe woningen, met name betaalbare, dus hebben we het één met het ander verbonden.”

Duurzaam

Volgens Joost Scharenburg van Borghese Real Estate, die het ING-pand in Arnhem verbouwd, is het transformeren van oude panden bijna net zo duur als nieuwbouw. Het is wel duurzamer: “Je gooit geen materialen weg maar geeft een bestaand gebouw nieuw leven.” Volgens Scharenburg wordt dit gewaardeerd door inwoners. “Mensen vinden dat mooi en zeker de oud-werknemers die wel eens langslopen”, vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Gerelateerd nieuws

Lees ook