Aantal nieuwbouwvergunningen opnieuw gedaald

bron: CBS

Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen daalt opnieuw in het derde kwartaal van 2023. Het CBS meldt een afname van 27 procent, van 15.400 naar 11.200 vergunningen. Dit cijfer, dat het laagste is in jaren op kwartaalbasis, vormt een zorgwekkende trend.

Impact huizenmarkt

In Nederland is er een groot tekort aan woningen. Voor 2030 wil de Rijksoverheid 900.000 woningen bouwen om het tekort terug te dringen. Maar vanwege de stikstofcrisis, is het verkrijgen van goedkeuring om deze nieuwe huizen te bouwen een grote uitdaging voor de bouwsector. Als gevolg van deze crisis is een milieuvergunning vereist, die niet gemakkelijk afgegeven wordt. Dit heeft weer als gevolg dat er minder snel een bouwvergunning wordt afgegeven.

Het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de toekomst gebouwd wordt. De daling van deze vergunningen wordt mogelijk ook veroorzaakt door een personeels- en materiaaltekort. Deze tekorten vertragen namelijk de start van nieuwbouwprojecten. Daarnaast leidt de hogere hypotheekrente bij potentiële huizenkopers tot lagere biedingen, wat ervoor zorgt dat projectontwikkelaars twijfelen aan het rendement ten opzichte van de kosten.

Deze afname in het aantal vergunningen is een tegenvaller voor het kabinet, dat streeft naar de bouw van 100.000 woningen per jaar om het woningtekort aan te pakken. Tot nu toe zijn er ongeveer 40.000 vergunningen uitgegeven, ver onder het streven dus.

Impact bouwsector

Deze situatie heeft niet alleen gevolgen voor de huizenmarkt, maar ook voor de bouwsector zelf. Het aantal faillissementen van bouwbedrijven is gestegen, waarbij 112 bedrijven failliet gingen in het derde kwartaal, vergeleken met 85 faillissementen een jaar eerder.

In het derde kwartaal was de totale omzet in de bouwsector 6,4% hoger dan het jaar ervoor, de laagste stijging sinds 2021. Dit weerspiegelt de zorgen rondom de toenemende faillissementen in de branche.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook