Subsidie voor realisatie van extra koop- en huurwoningen

Het kabinet heeft besloten om 100 miljoen euro extra uit te trekken voor de bouw van woningen. De bouw was als gevolg van de crisis stilgelegd, nu wordt dit jaar nog de bouw hervat. Gemeentes door heel Nederland konden aanvragen voor deze subsidie indienen, hierbij was de voorwaarde dat er sprake moest zijn van woningbouwprojecten die als gevolg van de crisis niet waren gestart of waren stilgevallen.

Minister van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) heeft de subsidies zo toegekend dat de realisatie van woningen door heel Nederland zal plaatsvinden. Maar het overgrote deel, 25% van de totale subsidie wordt gebruikt voor het (af)bouwen van koopwoningen en huurwoningen in de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het hervatten van de bouw of de start zal nog voor 1 januari 2011 gerealiseerd worden.

Het is niet de eerste keer dat het kabinet extra geld stopt in de bouw voor de realisatie van nieuwe woningen. Dit is de derde keer, maar dit is wel de laatste keer, de bodem van de schatkist is namelijk bereikt. In totaal is er 350 miljoen aan subsidie uitgekeerd om de bouw weer op de been te helpen.

Er zitten verschillende redenen achter deze subsidie. Ten eerste is er op dit moment een groot woningtekort zowel op de huurmarkt als op de koopwoningmarkt, dit wordt nu gedeeltelijk opgevangen. Daarnaast krijgt de bouwsector een nieuwe impuls wat een positief gevolg heeft voor de werkgelegenheid en financiele positie van werknemers die in deze sector werkzaam zijn. Zij zullen weer werk hebben en hierdoor ook weer meer consumeren, wat weer een verdere impuls geeft aan de rest van de economie

Gerelateerd nieuws

Lees ook