Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je woning gaat verhuren, maar het is wél heel belangrijk: de juiste verzekeringen voor je huis. Niet iedere verzekeraar dekt namelijk standaard de schade die is veroorzaakt door een huurder. Hoe zit dat precies? We leggen het je graag uit. 

Voor het verzekeren van je woning (en je interieur) bestaan er verschillende verzekeringen. Denk aan de inboedelverzekering, de opstalverzekering en de woonverzekering. 

Opstalverzekering / woonhuisverzekering 

Een opstalverzekering dekt schade aan de woning en alle onroerende zaken die bij de woning horen. De kans is groot dat je al een opstalverzekering hebt. Hypotheekverstrekkers stellen het namelijk vaak verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten. Daarnaast is een opstalverzekering vaak geregeld vanuit een Vereniging van Eigenaars. Heb je geen verzekeringsplicht vanuit de hypotheekverstrekker, dan is een opstalverzekering niet verplicht. Het is echter wel aan te raden om je goed te verzekeren tegen schade aan de woning, omdat schade aan bijvoorbeeld de muur flink

Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat daaraan vast zit. Denk aan de muren, de schutting in de tuin en de schuur. Maar ook een ingebouwde vaatwasser valt onder de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt altijd schade waar je zelf niets aan kunt doen: denk aan schade door blikseminslag. 

De inboedelverzekering 

De inboedelverzekering dekt, zoals de naam al doet vermoeden, schade aan de inboedel. Dit zijn alle spullen die niét aan de woning vastzitten en die dus verplaatsbaar zijn. Zo valt een ingebouwde vaatwasser niet onder de inboedel, maar het keukengerei wel. Wil je je woning gemeubileerd verhuren, dan is de inboedel in jouw eigendom. Dat betekent dat jij zelf verantwoordelijk bent voor een verzekering. Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. 

Verzekering huis verhuren 

Let wel op: sluit je dergelijke verzekeringen af, dan zijn deze over het algemeen alleen gericht op privégebruik. Ga je je woning verhuren, dan gelden er vaak andere regels. 

Zo wordt de schade door een huurder bij sommige verzekeraars alleen gedekt met een aanvullende module of met een speciaal soort verzekering. Andere verzekeringen dekken wel de schade als je één huurder hebt, maar niet als je huis door meerdere huurders wordt bewoond.

Kortom: of je goed verzekerd bent, hangt volledig af van het type verzekering én de verzekeraar. Het is dus verstandig om contact op te nemen met de verzekeraar wanneer je je woning gaat verhuren. 

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.