Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je woning gaat verhuren, maar het is wél heel belangrijk: checken of je woning goed verzekerd is. Niet alle verzekeraars dekken standaard de schade die is veroorzaakt door een huurder. Welke verzekeringen heb je nodig en waar moet je op letten? We leggen het je graag uit. 

Voor het verzekeren van je woning (en je interieur) bestaan er verschillende verzekeringen. De belangrijkste zijn de inboedelverzekering, de opstalverzekering en de woonverzekering. Of je een dergelijke verzekering nodig hebt, hangt af van jouw situatie.

Opstalverzekering/ woonhuisverzekering 

Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat daaraan vast zit. Denk aan de muren, de schutting in de tuin en de schuur. Ook een ingebouwde vaatwasser valt onder de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt schade waar je zelf niets aan kunt doen, zoals blikseminslag.

De kans is groot dat je al een opstalverzekering hebt. Hypotheekverstrekkers stellen het namelijk vaak verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten. Soms is de opstalverzekering al geregeld door een Vereniging van Eigenaars. Heb je geen verzekeringsplicht vanuit de hypotheekverstrekker en is er geen VvE, dan is een opstalverzekering niet verplicht.

Het is echter wel aan te raden om je goed te verzekeren tegen schade aan de woning, omdat schade aan bijvoorbeeld een muur flink in de kosten kan lopen. Je bent als eigenaar altijd verantwoordelijk om schade aan het pand op te lossen, ook als het pand wordt verhuurd.

Let op: heeft de huurder op eigen kosten iets aan het pand gedaan, dan is dit niet automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering. Denk aan een uitbouw of een nieuwe keuken. De huurder is in die gevallen zelf verantwoordelijk voor de verzekering van dit deel van de opstal.

De inboedelverzekering 

De inboedelverzekering dekt, zoals de naam al doet vermoeden, schade aan de inboedel. Dit zijn alle spullen die niét aan de woning vastzitten en die dus verplaatsbaar zijn. Zo valt een ingebouwde vaatwasser niet onder de inboedel, maar het keukengerei wel. Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. 

Wie de inboedelverzekering moet afsluiten, hangt af van wie de eigenaar van de inboedel is. Ga je je woning gemeubileerd verhuren, dan is de inboedel in jouw eigendom. Dat betekent dat jij zelf verantwoordelijk bent voor een verzekering.

Is de inboedel van de huurder, dan is de huurder zelf verantwoordelijk voor de verzekering.

Verzekering huis verhuren 

Heb je de juiste verzekeringen voor je woning al? Vergeet dan niet om de dekking bij je verzekeraar te controleren. De meeste verzekeringen zijn alleen gericht op privégebruik. Ga je je woning verhuren, dan gelden er andere regels. Zo wordt de schade door een huurder bij sommige verzekeraars alleen gedekt met een aanvullende module of met een speciaal soort verzekering. Andere verzekeringen dekken de schade wel als je één huurder hebt, maar niet als je huis door meerdere huurders wordt bewoond. Kortom: of je goed verzekerd bent, hangt volledig af van het type verzekering én de verzekeraar.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.