Ga je je woning verhuren, dan is het verstandig om goed na te denken over de oplevering van je huurwoning. Hoe je je woning presenteert heeft bijvoorbeeld invloed op de huurprijs die je kunt vragen en het type huurder dat jouw woning wil huren. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de absolute do’s and don’ts bij het presenteren én opleveren van je huurwoning? Je leest het hier. 

Oplevervorm

Hoe jij je woning zo ideaal mogelijk kunt presenteren en opleveren, is van verschillende factoren afhankelijk. Met name de oplevervorm is belangrijk: ga je de woning kaal verhuren, dan ziet je woning er bij oplevering natuurlijk anders uit dan wanneer je de woning gestoffeerd of gemeubileerd aanbiedt. 

Kale woonruimte verhuren  

Een woonruimte die kaal wordt verhuurd, wordt opgeleverd zonder meubels, vloer- of muurbedekking. Ook verlichting is niet verplicht aanwezig. Een huurder die de woning betrekt, heeft dus nog veel werk aan de woning. Vaak zijn de huurprijzen van kale woonruimtes daarom lager. 

Gestoffeerde woonruimte verhuren

Een woonruimte die gestoffeerd wordt verhuurd, wordt opgeleverd met tenminste vloer- en muurbekleding en raamdecoratie. De keuken beschikt over de vaste voorzieningen als een koelkast, afzuigkap en een inbouwoven. Een nieuwe huurder zorgt zelf voor meubels en de verdere aankleding van het huis. 

Gemeubileerde woonruimte verhuren 

Een woonruimte die gemeubileerd wordt verhuurd, is door een nieuwe huurder zo te betrekken. In principe hoeft de huurder van een gemeubileerde woning niets meer mee te nemen dan kleding en een tandenborstel. De woning wordt dus zo compleet mogelijk opgeleverd. Denk aan vloer- en muurbekleding, raamdecoratie en meubels, maar ook aan een vaatwasser, een magnetron, een wasmachine en keukengerei. 

Zorg er in de eerste plaats dus voor dat je weet hoe je je woning gaat aanbieden en welke eisen daarbij horen. Zet dat duidelijk in de beschrijving van je woningadvertentie en geef huurders duidelijkheid over welke spullen er in de woning achterblijven. Loop vlak voor de oplevering na of de afgesproken spullen in de woning aanwezig zijn. 

Reparaties 

Een kapotte lamp, een lekkende kraan, een kastdeurtje dat niet goed sluit, een ontbrekende plint: het zijn kleine gebreken, maar wél echte no-go’s wanneer je je woning gaat verhuren. Zorg er daarom voor dat je je woning helemaal naloopt en dat kleine gebreken worden gerepareerd. Denk daarbij ook aan gaten in de muur op vreemde plaatsen of vaal geworden muurverf. Zeker wanneer je je woning gemeubileerd gaat verhuren, is een nette afwerking belangrijk. 

De grote schoonmaak

Het is misschien een open deur, maar zorg ervoor dat de woning goed is schoongemaakt voordat de huurders de woning betrekken. Denk daarbij ook aan de oven/magnetron, de voegen tussen de tegels van de badkamer en het lappen van de ramen. Kortom: ieder hoekje van het huis dient stof- en vuilvrij te zijn. Wel zo fijn voor de nieuwe huurders. En is je woning netjes bij aflevering, dan zijn huurders eerder geneigd om netjes met jouw woning om te gaan. 

Sleutels 

Over open deuren gesproken: maak genoeg sleutels bij en zorg dat je registreert welke sleutels er zijn. Over het algemeen is het genoeg om drie sets sleutels aan de nieuwe huurder te overhandigen, en een vierde set zelf te bewaren of over te dragen aan de beheerder van het pand. Zorg ervoor dat er van alle deuren sleutels zijn: voordeur, achterdeur en eventueel de deur van de schuur of garage. 

Zijn er ramen of deuren in het huis die open gaan met een sleutel? Check dan ook even of die sleutels ook echt aanwezig zijn en laat ze eventueel bijmaken. 

Voorinspectie

Je woning verhuren heeft veel voordelen. Ten minste, als de woning in dezelfde staat wordt achterlaten als dat jij hem hebt opgeleverd wanneer je huurders eruit gaan. Het is daarom verstandig om gedetailleerd op papier te zetten in welke staat de woning was bij oplevering. Leg je dat vast, dan heb je altijd wat om op terug te vallen wanneer de huurder de woning minder netjes achterlaat dan je had gehoopt. Maak foto’s en leg vast welke meubels, apparaten en gerij er aanwezig zijn bij oplevering. 

Meterstanden

Eenvoudig, maar wel belangrijk: noteer de juiste meterstanden. 

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.