Een woning verhuren is niet geheel zonder risico. Natuurlijk kies je een huurder zorgvuldig uit, maar hoe weet je zeker dat iemand een betrouwbare huurder is? Om het risico op bijvoorbeeld ernstige schade aan jouw woning, betalingsachterstanden of een hennepkwekerij zo klein mogelijk te houden, kun je je huurder daarom het beste (laten) screenen. 

Wat is een screening?

Met een huurderscreening wordt er aan de hand van een aantal zaken gekeken naar de betrouwbaarheid van de potentiële huurder: 

  • een kopie van het identiteitsbewijs 
  • de laatste drie loonstroken en een bankafschrift waarop de loonstorting te zien is
  • een werkgeversverklaring

Met deze documenten wordt onder andere de identiteit van de huurder gecontroleerd en kan er een creditcheck worden uitgevoerd. Soms wordt er ook een verhuurdersverklaring en een vragenlijst over het woonverleden gevraagd. Op die manier wordt de kans op schade aan je huurwoning of criminele activiteiten in je huurwoning zo klein mogelijk gemaakt. Wees je ervan bewust dat je volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) deze gegevens alléén mag opvragen bij de persoon aan wie je een woning gaat verhuren. 

Screening door een professional

Wil je je huurder screenen, dan zijn daarvoor twee opties: je kunt het zelf doen, of je kunt de screening door een professionele partij laten uitvoeren, zoals een makelaar. Makelaars voeren screens regelmatig uit en weten precies waar een goede screening aan moet voldoen. Daarnaast hebben makelaars vaak toegang tot geavanceerde systemen waarmee ze de gegevens van huurders kunnen controleren. Deze screenings zijn erg betrouwbaar, maar kosten uiteraard wel geld. 

Screening zelf uitvoeren

Wil je de screening liever zelf uitvoeren? Dan is het belangrijk om de juiste informatie op te vragen. Zorg er daarom altijd voor dat je een kopie maakt van het legitimatiebewijs en dat je de drie laatste loonstroken van de huurder ontvangt. Vraag daarnaast om een bankafschrift waarop je kunt zien dat het loon van de huurder daadwerkelijk op het juiste rekeningnummer wordt gestort. Zorg er ook voor dat jij vanaf dit rekeningnummer de betalingen ontvangt. 

Tips: 

  • Je kunt een kopie vragen van het legitimatiebewijs, maar het is voor jou met het blote oog moeilijk te zien of deze niet vervalst is. Vraag daarom altijd of een huurder zich met een origineel legitimatiebewijs wil legitimeren, niet met een kopie ervan. De kopie kun je zelf maken;
  • Doe een screening van alle huurders die de woning betrekken (kinderen uitgesloten);
  • Zorg ervoor dat je uitsluitend de sleutel afgeeft aan de persoon die het contract tekent, dus die je gescreend hebt; 
  • Vraag om een werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring is natuurlijk geen garantie, maar kan het risico op wanbetaling wel verminderen; 
  • Zorg ervoor dat het geld wordt overgemaakt en spreek daarvoor een datum af. Ga niet akkoord met onregelmatige of contante betalingen;
  • Maak afspraken over tussentijdse controles van jouw woning; 
  • Google de huurder. Mochten er opvallende dingen te vinden zijn, dan ben je hier in ieder geval van op de hoogte; 
  • Vraag het oude adres van de huurder op en neem eventueel contact op met de oude buren; 
  • Vraag om een verklaring van de oude verhuurder. Dit kun je niet verplicht stellen. 

Momentopname 

Een screening is een momentopname. Een goede screening maakt het risico op wanbetaling en schade zo klein mogelijk, maar kan niet voorkomen dat er in de toekomst problemen ontstaan. Zorg ervoor dat je zelf niet afhankelijk bent van de huurinkomsten of zorg ervoor dat je een aantal maanden zonder huurinkomsten kan. Leg ook wat geld opzij voor het oplossen van schade. 

Afspraken over tussentijdse controles

Maak daarnaast voor het tekenen van het huurcontract afspraken met je huurder over tussentijdse controles van je woning. In principe ben je als verhuurder wettelijk niet verplicht om controles uit te voeren, maar bij schade sta je sterker als je de controles wél hebt uitgevoerd. Wordt er bijvoorbeeld een wietplantage ontdekt in je woning en heb je nooit controles uitgevoerd, dan is het moeilijker te bewijzen dat je niet met de huurder hebt samengespannen. 

Daarnaast is een huurder niet verplicht om controles toe te staan. Door hier van te voren afspraken over op papier te zetten, voorkom je later discussies met je huurder. 

Controleren zonder afspraken 

Wil je geen tussentijdse controles uitvoeren, dan hoef je hier uiteraard geen afspraken over te maken met jouw huurder. Echter is het wél aan te raden om je woning een beetje in de gaten te houden. Natuurlijk hoef je niet wekelijks bij je woning te bivakkeren, maar door regelmatig even langs te rijden voorkom je dat frauduleuze praktijken onopgemerkt blijven. Zijn bijvoorbeeld de ramen altijd afgeplakt en dicht of brandt er altijd een licht in een van de vertrekken, dan zou dit kunnen wijzen op een wietplantage.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.