Are you an expat looking for a rental home in the Netherlands? Click here.

Expat is een afkorting voor het Engelse woord 'expatriate'. Een expatriate is een persoon die voor zijn werk tijdelijk wordt uitgezonden naar een ander land. Letterlijk betekent het: iemand die buiten (ex) zijn vaderland (patria) verblijft. Het komt regelmatig voor dat werkgevers zoals Shell of Unilever werknemers naar het buitenland sturen. Andersom komt het dus ook vaak voor dat werknemers naar Nederland worden gezonden. Er is een belangrijk verschil tussen expatriates en immigranten. Immigranten gaan naar een ander land met het doel zich permanent te vestigen terwijl expats tijdelijk in een ander land verblijven om vervolgens terug te keren naar hun vaderland of te worden uitgezonden naar een ander land.

Expats en huren

Omdat expats tijdelijk in Nederland wonen, zijn ze vaak op zoek naar huurwoningen. Vaak kiezen expats voor gemeubileerde woningen, waarvan ze de huur simpelweg op kunnen zeggen om aan het eind van de huurperiode weer te kunnen vertrekken. Het kopen van een woning betekent veel bijkomende kosten, een hypotheek en grote investeringen. Vervolgens moet de expat nog maar zien of hij zijn huis verkocht krijgt aan het einde van zijn verblijf in Nederland. Huren is goedkoper, sneller en makkelijker. Er zijn dan ook specifieke bureaus die voor expats op zoek gaan naar de juiste huurwoningen.

Veelgestelde vragen over expats en huizen huren:

We hebben enkele veelgestelde vragen over expats en huizen huren op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

  • Wat zijn expats of expatriates?

    Een expat of expatriate is een persoon die voor zijn werk tijdelijk naar een ander land wordt gezonden.

  • Mogen expats een huis huren in Nederland?

    Expats mogen doorgaans gewoon een huis huren in Nederland. Natuurlijk ligt het aan de verhuurder of de huurwoning ook in aanmerking komt voor tijdelijke huur.

  • Hebben expats recht op huurbescherming?

    In principe hebben alle huurders recht op huurbescherming, zo ook expats. Als zij huren op basis van een geldig huurcontract, dan hebben ook zij rechten. Een verhuurder kan bij expats bijvoorbeeld niet zomaar besluiten de tijdelijke huurperiode te beëindigen.