Onroerende zaken zijn stukken grond met alle bouwwerken die aard- en nagelvast met deze grond verbonden zijn. Denk aan woonhuizen, bedrijfsruimtes, bouwkavels en gebouwen in aanbouw. Ook grond zonder bouwwerken wordt gezien als een onroerende zaak.

Voorbeelden onroerende zaken

Voorbeelden van onroerende zaken zijn bossen, ongerepte bouwkavels, weilanden en voetbalvelden. Ook bouwwerken die bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven, worden (sinds enkele jaren) aangemerkt als onroerende zaken. Voorbeelden hiervan zijn stacaravans en portocabins. Deze zijn niet aard- of nagelvast verbonden met de grond maar wel met alle nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit.

Kopen of erven

Roerende zaken kan je kopen of erven. Je wordt eigenaar van een onroerende zaak of goed als het geleverd wordt. Bij een onroerende zaak is daarvoor kadastraal transport nodig. Elk onroerende zaak is geregistreerd bij de Dienst voor het Kadaster. Zowel eigenaar als onroerende zaak wordt hierin vermeld.

Veelgestelde vragen over onroerende zaken:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over onroerende zaken en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

  • Wat zijn onroerende zaken?

    Onroerende zaken zijn stukken grond, inclusief alle bouwwerken die aard- en nagelvast met deze grond verbonden zijn.

  • Wat is het Kadaster?

    Het Kadaster is een openbaar register waarin registergoederen zoals woningen en grond worden vastgelegd. Ook worden de precieze afmetingen en eigenaren opgenomen in het register.