Onder de term 'woonhuis' wordt verstaan: een gebouw of deel van een gebouw dat wordt gebruikt om te wonen. De juridische definitie van 'woonhuis' is: een gebouw dienende tot particuliere bewoning, inclusief de bij het gebouw behorende bijgebouwen en terreinafscheidingen. Er zijn enkele belangrijke verschillen met een appartement. Zo heb je als eigenaar van een woonhuis geen onder- of bovenburen en ben jij (en alleen jij) verantwoordelijk voor de woning. Je hebt dus ook niet te maken met zaken als appartementsrecht.

Woonhuis te huur

Een goed overzicht van woonhuizen te huur in Nederland vind je in een oogwenk op Huurwoningen! Kijk op woonhuis huren en je krijgt direct een compleet overzicht voorgeschoteld. Huurwoningen biedt natuurlijk ook mogelijkheden om te zoeken op kamers, appartementen, studio's, garages, bedrijfsruimte of juist nieuwbouw. Aan jou de keus!

Veelgestelde vragen over woonhuis:

We hebben enkele veelgestelde vragen over woonhuizen en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

Wat wordt er verstaan onder een woonhuis?
Een woonhuis is een gebouw of een deel van een gebouw dat wordt gebruikt voor particuliere bewoning. Ook bijgebouwen en terreinafscheidingen kunnen onderdeel zijn van een woonhuis.

Wat is het verschil tussen een woonhuis en een appartement?
Een appartement is een woning op dezelfde verdieping terwijl een woonhuis inhoudt dat je geen onder- of bovenburen hebt en jij verantwoordelijk bent voor de gehele woning. Voor een woonhuis geldt bijvoorbeeld geen appartementsrecht.