Gas, water en licht - ook wel aangeduid als GWL - behoren tot de basisvoorziening van een woning. Water is basisbehoefte nummer één, gas is nodig om te koken en wordt regelmatig gebruikt voor de verwarming en elektriciteit is onontbeerlijk voor licht en vaak ook voor de verwarming. Ook is de term GWL een verzamelnaam voor aanbieders van gas, water en licht. Een ander woord voor licht is in deze context elektriciteit.

Huurprijs inclusief GWL

Bij het huren van een woning is gas, water en licht vaak inbegrepen in de huurprijs. Een verhuurder kan de kosten voor GWL bijvoorbeeld in rekening brengen onder de noemer servicekosten. De afspraken die de huurder met de verhuurder maakt over de kosten voor GWL, dienen te worden vastgelegd in het huurcontract. Zo is de verhuurder wettelijk verplicht om de huur te splitsen in 'kale huur' en de bijdrage aan 'servicekosten'.

Belangrijk is dat de kosten die de verhuurder in rekening brengt voor GWL redelijk zijn en dat de kosten ook echt gemaakt zijn. De verhuurder mag niet meer kosten in rekening brengen dan hij/zij zelf heeft gemaakt. De verhuurder dient dan ook jaarlijks een overzicht te overhandigen waarin de gemaakte servicekosten vermeld zijn.

Jaarlijkse afrekening

Als een huurder huurt bij een hospita, zullen de kosten voor GWL gebaseerd zijn op een schatting van het aandeel van de huurder in het verbruik hiervan. Als na de jaarlijkse afrekening blijkt dat de kosten hoger zijn dan het verbruik, dan moet dat deel worden terugbetaald. Een verhoging in de kosten van GWL kan alleen als de servicekosten door de verhuurder worden uitgebreid of als blijkt dat de daadwerkelijke energiekosten fors hoger zijn dan het betaalde voorschot.

Huren zonder GWL

Het kan ook voorkomen dat de huurprijs exclusief gas, water en licht is. Dat betekent dat de huurder naast de huurprijs ook deze lasten moet betalen. In dit geval sluit de huurder een contract af bij een bedrijf dat gas, water en licht aanbiedt. De huurder betaalt dan ook de kosten ervan direct aan het energiebedrijf.

Wat zijn de gemiddelde jaarlijkse kosten voor GWL?

De kosten voor gas, water en licht hangen af van verschillende factoren. Denk aan de grootte van het huishouden, maar ook de grootte van de woning en hoe goed de woning is geïsoleerd. Een nieuw, goed geïsoleerd appartement van minder dan 100m2 verbruikt volgens Milieu Centraal gemiddeld 1.620 kilowattuur (kWh) per jaar. In een oudere hoekwoning, tussenwoning of twee-onder-een-kap ligt dat op ongeveer 2.000 kWh. Met een kleiner eenpersoonsappartement ben je gemiddeld tussen de € 100 en € 120 per maand kwijt voor GWL. Voor een grotere woning of een huishouden met meerdere personen kan dat bedrag oplopen tot boven de € 200 per maand.

Zijn servicekosten en kosten voor GWL hetzelfde?

Nee, servicekosten is een breder begrip en bevat naast de kosten voor GWL bijvoorbeeld ook de kosten voor het salaris van de huismeester, administratiekosten en kosten voor huisvesting. De kosten voor GWL zijn dus een deel van de servicekosten.

Wie bepaalt de hoogte van de kosten voor GWL?

De verhuurder dient de hoogte van de kosten voor GWL te baseren op de jaarlijks gemaakte kosten. Hij dient ook een overzicht hiervan te geven aan de huurder zodat er niet gesjoemeld kan worden met de hoogte van de kosten.