Gas, water en licht (GWL) zijn de basisvoorzieningen van een huurwoning. Ook is de term GWL een verzamelnaam voor aanbieders van gas, water en licht. Een ander woord voor licht is in deze context elektriciteit. Natuurlijk kan een huurder niet zonder deze voorzieningen. Water is basisbehoefte nummer één, gas is nodig om te koken en wordt regelmatig gebruikt voor de verwarming en elektriciteit is onontbeerlijk voor licht en vaak ook voor de verwarming.

Huurprijs inclusief GWL

Bij het huren van een woning is GWL vaak al inbegrepen in de huurprijs. Het kan echter ook voorkomen dat de huurprijs exclusief GLW is. Dat betekent dat de huurder naast de huurprijs ook de lasten voor GWL moet betalen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren bij de verhuurder over de kosten van GWL. Een verhuurder kan de kosten voor GWL bijvoorbeeld in rekening brengen onder de noemer servicekosten. De afspraken die de huurder met de verhuurder maakt over de kosten voor GWL, dienen te worden vastgelegd in het huurcontract. Zo is de verhuurder wettelijk verplicht om de huur te splitsen in 'kale huur' en de bijdrage aan 'servicekosten'. Indien de huur exclusief GWL is, betaal je meestal direct de kosten hiervoor aan het energiebedrijf. Belangrijk is dat de kosten die de verhuurder in rekening brengt voor GWL redelijk zijn en dat de kosten ook echt gemaakt zijn. De verhuurder mag niet meer kosten in rekening brengen dat hij/zij zelf heeft gemaakt. De verhuurder dient dan ook jaarlijks een overzicht te overhandigen waarin de gemaakte servicekosten vermeld zijn.

Jaarlijkse afrekening

Als je huurt bij een hospita, zullen de kosten voor GWL gebaseerd zijn op een schatting van jouw aandeel in het verbruik hiervan. Als na de jaarlijkse afrekening blijkt dat je te veel kosten hebt betaald, dan kun je het te veel betaalde bedrag uiteraard terugvragen. Een verhoging in de kosten van GWL kan alleen als de servicekosten door de verhuurder worden uitgebreid of als blijkt dat de daadwerkelijke energiekosten fors hoger liggen dat het door jou betaalde voorschot.

Veelgestelde vragen over Gas, Water en Licht (GWL):

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over gas, water en licht en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

Zijn de kosten voor GWL altijd in de huurprijs inbegrepen?
Vaak wel, maar het is absoluut aan te raden om bij de verhuurder precies na te gaan welke kosten zijn inbegrepen in de huurprijs. Zo voorkom je dat je voor onprettige verrassingen komt te staan.

Wat zijn de gemiddelde jaarlijkse kosten voor GWL?
Een éénpersoonshuishouden is al snel gemiddeld 140 euro per maand kwijt aan GWL. Deze kosten gelden bij het huren van een appartement. Op jaarbasis is dat dus gemiddeld 1.680 euro.

Zijn servicekosten en kosten voor GWL hetzelfde?
Nee, servicekosten is een breder begrip en bevat naast de kosten voor GWL bijvoorbeeld ook de kosten voor het salaris van de huismeester, administratiekosten en kosten voor huisvesting. De kosten voor GWL zijn dus een deel van de servicekosten.

Wie bepaalt de hoogte van de kosten voor GWL?
De verhuurder dient de hoogte van de kosten voor GWL te baseren op de jaarlijks gemaakte kosten. Hij dient ook een overzicht hiervan te geven aan de huurder zodat er niet gesjoemeld kan worden met de hoogte van de kosten.