Huurmonitor Q3 2023: Huuraanbod krimpt verder door verkoop huurwoningen

bron: Pararius

Elk kwartaal brengt woningplatform Pararius, partner van Huurwoningen, de Huurmonitor uit. In dit rapport brengt het platform verslag uit over de ontwikkelingen op de woningmarkt van het afgelopen kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden is een daling in het aanbod te zien, met als gevolg een toenemende druk op de vrije sector huurmarkt. De oorzaak: beleggers verkopen steeds vaker hun woningen.

In het derde kwartaal van 2023 is 7 procent van alle woningen die te koop staan afkomstig uit de huurmarkt. Dit betekent dat woningen die eerst verhuurd werden, uit de verhuur worden gehaald en verkocht worden, met als gevolg dat het huuraanbod krimpt. Die 7 procent klinkt misschien als weinig, maar omdat de vrije sector al klein is, maakt zo’n percentage toch al een hoop verschil.

Verschuiving van huur naar koop

Dat er nu meer voorheen huurwoningen te koop aan worden geboden komt doordat de eigenaren van deze woningen vaak beleggers zijn. Zij hebben bijvoorbeeld een woning gekocht met hun spaargeld, en willen die investering terugverdienen door de woning te verhuren. Doordat beleggers hun woning te huur aanbieden, biedt dit mensen die bijvoorbeeld te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar (nog) niet willen of kunnen kopen een mooie uitkomst. Echter wordt het beleggers de laatste tijd steeds lastiger gemaakt om hun vastgoed te verhuren door allerlei nieuwe maatregelen vanuit de overheid. Als gevolg kunnen sommige beleggers niet meer de investering uit hun woning halen en besluiten zij steeds vaker om hun woning te verkopen, vaak aan mensen die dan zelf in de woning gaan wonen en deze dus niet meer verhuren. Hierdoor krimpt het aanbod huurwoningen in de vrije sector dus nog verder, terwijl de vraag hoog blijft.

Dit is te zien in het aantal reacties op vrijgekomen huurwoningen. In het afgelopen kwartaal kreeg een woning gemiddeld 26 reacties van woningzoekenden. Het gaat hierbij om reacties via telefoon of e-mail. Dit aantal is iets afgenomen vergeleken met vorig jaar, maar de vraag is nog steeds een stuk hoger dan twee jaar geleden, toen het gemiddelde aantal reacties op een woning nog rond de 13 lag.

Huurprijzen grote steden stijgen het hardst

Hierdoor wordt de gemiddelde huurprijs omhoog gestuwd. Vooral in de vijf grootste steden van Nederland - Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht - is dit merkbaar. In de hoofdstad betaalden nieuwe huurders afgelopen kwartaal gemiddeld 8,2 procent meer dan een jaar daarvoor.

In Amsterdam betaal je nu gemiddeld €27,32 per vierkante meter. Ga je dus nu een woning huren van 50 m2 in Amsterdam, dan betaal je daar ongeveer €1366,- per maand voor. Vorig jaar rond deze tijd lag deze prijs nog rond de €1268,- per maand.

Maar niet alleen in Amsterdam stegen de huurprijzen. In Den Haag betalen nieuwe huurders gemiddeld 7,2% meer, in Eindhoven 5,2% en in Rotterdam steeg de prijs zelfs met 9,3%. De enige grote stad waar de gemiddelde prijs per vierkante meter redelijk hetzelfde is gebleven is in Utrecht. Hier betalen nieuwe huurders gemiddeld 0,6% meer ten opzichte van vorig jaar.

Provincies

Hoewel overal in Nederland de gemiddelde huurprijs is gestegen, verschilt die stijging per provincie. Landelijk ging de gemiddelde huurprijs met 5,2% omhoog, die nu uitkomt op €17,77 per vierkante meter. De duurste provincie om een woning te huren is momenteel Noord-Holland. Hier ligt de vierkantemeterprijs als enige boven de twintig euro. In deze provincie betaalt een nieuwe huurder nu gemiddeld €23,31 per vierkante meter, 6,3% meer dan vorig jaar. In de andere randstedelijke provincies - Utrecht en Zuid-Holland - stegen de prijzen met 3,2% en 4,6%.

De overige provincies liggen onder het landelijk gemiddelde, maar sommigen liggen er niet ver van af. In Groningen, Flevoland en Noord-Brabant ligt de huurprijs niet heel ver onder het gemiddelde, met prijzen rond vijftien à zestien euro. De overige provincies wijken iets verder van het gemiddelde af, met prijzen rond de twaalf à dertien euro.

Hoe nu verder?

Met de val van het kabinet is het nog onzeker welke plannen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden. De plannen zijn echter niet controversieel verklaard, wat betekent dat deze voorgelegd worden aan de Tweede Kamer. De wetten zijn dus nog niet aangenomen, maar blijven wel op de agenda van het kabinet staan.

Vastgoedprofessionals zetten hun twijfels bij de plannen van De Jonge, omdat zij vrezen dat het aanbod nog verder af zal nemen als deze worden aangenomen. Zij pleiten voor een langetermijnvisie. Directeur van Pararius Jasper de Groot zegt hier het volgende over: “De bevolking groeit, maar de woningvoorraad groeit onvoldoende mee en is volledig uit balans waardoor er geen goede doorstroming plaatsvindt. Er wordt al jarenlang structureel te weinig bijgebouwd en de reeds genomen overheidsmaatregelen en de Wet betaalbare huur die nog op de plank ligt, zorgen er alleen maar voor dat dit zo blijft omdat beleggers worden gedemotiveerd te investeren in nieuwbouw en renovatie van bestaande bouw.”

De huurmonitor wordt elk kwartaal uitgebracht door Pararius. Pararius is, samen met Huurwoningen.nl, onderdeel van TreeHouse. De Huurmonitor wordt samengesteld met data verkregen uit bronnen van beide platforms. De volledige Huurmonitor met uitleg over de verkregen data lees je hier.

Gerelateerd nieuws

Lees ook