Blok roept gemeentes op: ‘Maak meer tempo met transformatie’

bron: FD.nl

Gemeentes moeten meer tempo maken met het aanpassen van hun bestemmingsplannen, zodat leegstaande kantoren sneller kunnen worden omgebouwd tot (middeldure) huurwoningen. Dat zegt minister Blok (Wonen) deze week in een gesprek met het Financieele Dagblad.

Investeerders in de rij

Volgens minister Blok is er ‘enorme belangstelling’ voor de één miljoen vierkante meter aan rijksvastgoed (leegstaande kantoorruimte in bezit van de overheid) die te koop staat. De leegstaande overheidsgebouwen worden vanaf 2013 te koop aangeboden, met als doel een bezuiniging van zo’n 136 miljoen aan kantoorkosten.

Doordat de woningmarkt flink is aangetrokken, investeerders veel geld beschikbaar hebben en de rente laag is, zijn de leegstaande panden volgens Blok zeer in trek. De minister geeft aan ‘regelmatig te worden aangesproken’ over te koop staande objecten. Investeerders willen de kantoorpanden transformeren tot woonruimte.

Behoefte aan middeldure huurwoningen

De wens van Blok is om de leegstaande panden zoveel mogelijk tot middeldure huurwoningen met een huurprijs tussen de 700 en 1000 euro om te bouwen. Zo hoopt de minister de doorstroom op de sociale huurwoningmarkt te verbeteren. Zo’n 20 procent van de huurders van een sociale huurwoning verdient hiervoor eigenlijk te veel, maar weigert om door te stromen vanwege een gebrek aan betaalbare woningen in de vrije sector. Deze huurders worden ook wel ‘goedkope scheefwoners’ genoemd.

‘Geef meer prioriteit aan transformatie’

Voordat de leegstaande kantoren kunnen worden omgebouwd of gesloopt, is echter goedkeuring van de gemeente nodig. Het bestemmingsplan moet hiervoor worden aangepast. Gemeentes zijn volgens de minister vooral geïnteresseerd in het verkopen van hun eigen grond en geven daarbij niet genoeg prioriteit aan de noodzakelijke transformatie van bestaande bouw.

Het tempo waarmee bestemmingsplannen worden aangepast, ligt volgens Blok veel te laag. “De behoefte aan vooral middeldure huurwoningen wordt hiermee onvoldoende in acht genomen,” aldus de minister. Blok ziet het als zijn taak om dit meer op het netvlies van de gemeentes te krijgen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook