Eerst huren, dan je huurwoning kopen: oplossing voor starters op de woningmarkt

bron: RTL Z

Starters hebben het nog steeds moeilijk op de woningmarkt. Ze verdienen net te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een hypotheek.. Een woning kopen is daardoor vrijwel onmogelijk. In de Brabantse gemeente Landerd is er daarom een nieuw concept gestart dat een uitkomst kan bieden: KoLat. Dat is eerst huren, later kopen.

Eerst huren, later kopen

Het initiatief startte in 2017 en werkt als volgt: eerst huur je een huis voor een marktconforme huurprijs. Na een aantal jaar kun je de woning, als je genoeg geld hebt, kopen. “Met Kolat willen we ervoor zorgen dat mensen die wel graag willen kopen, maar het nog nét niet kunnen betalen, niet tussen wal en schip belanden,” vertelt KoLat-oprichter Edwin van Tilburg aan RTL.

Over een paar jaar

Bram Huvenaars (30) is samen met zijn vriendin en zoontje bewoner van een van de zestien KoLat-woningen in Landerd. Over een paar jaar hoopt hij eigenaar te worden van zijn huidige woning die hij nu huurt voor €750,- exclusief. Zodra Huvenaar en zijn vriendin genoeg geld hebben, krijgen zij de eerste optie tot koop. “Ik weet eigenlijk niet precies wat het huis nu waard is, ik denk boven de twee ton. Dat redden we niet. Mijn vriendin studeert nog en alleen op basis van mijn salaris is dat te duur. Maar over een paar jaar kan het wel,” vertelt Huvenaars aan RTL.

Geslaagd

De gemeente Landerd stelt dat de pilot met KoLat geslaagd is. Volgens wethouder Ben Brands was in de plaats grote behoefte aan woonruimte. Veel mensen wachten er op een sociale huurwoning, terwijl de huidige bewoners van die huurwoningen niet kunnen doorstromen naar een andere woning. Door het KoLat-initiatief kunnen zestien starters toch een stap maken op de woningmarkt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook