Europese regelgeving voor sociale huurwoningen uitgesteld

Woningcorporaties protesteren massaal tegen de Europese regelgeving die aangeeft dat inkomens met meer dan €33.000 niet langer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Onterecht vinden de 133 woningcorporaties en daarin worden ze gesteund door Aedes, VNG en Woonbond.

Eerder was aangegeven dat deze Europese richtlijn al vanaf 1 oktober zou worden toegepast. Dit zou betekenen dat maar liefst 650.000 Nederlandse huishoudens uit hun sociale huurwoning moeten vertrekken. En de koopwoning- of huurwoning markt opgeschopt worden, dit terwijl ze dat helemaal niet kunnen betalen.

Minister van Middelkoop heeft deze week beloofd dat de regeling wordt uitgesteld tot voorlopig 1 januari 2011. Op deze manier is er de tijd om de zaak goed te onderzoeken. Hetgeen niet altijd per definitie beter hoeft uit te pakken. Het kan namelijk ook heel goed zijn dat er juist nog striktere regels worden vastgesteld en er een verdere afbakening komt van de taken bij woningcorporaties.

Maar goed voorlopig zitten de 650.000 huishoudens er dus nog even warmpjes bij. De groep bestaat voornamelijk uit ouderen en jongeren in de leeftijd van 25 en 35 jaar die bij aanname van de Europese richtlijn als grote verliezer uit de bus komen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook