Geen nieuw sociaal huurakkoord: mogelijk sterkere huurstijging in 2019

bron: NRC

Er komt geen nieuw sociaal huurakkoord. Na wekenlang onderhandelen hebben corporatiekoepel Aedes en huurdersorganisatie Woonbond hun onderhandelingen afgebroken. Huurders krijgen hierdoor mogelijk te maken met nog hogere huurstijgingen.

Stukgelopen gesprekken

In 2015 sloten Aedes en de Woonbond het eerste sociaal huurakkoord. In dit akkoord werden afspraken gemaakt om de huren maximaal 1 procent meer dan de inflatie te laten stijgen. Het huurakkoord loopt tot juli 2019. Aedes en de Woonbond voerden daarom afgelopen weken gesprekken om tot een nieuw akkoord te komen. Deze gesprekken liepen helaas stuk.

Prijsstijging na verhuizing

Volgens de Woonbond komt er geen nieuw huurakkoord omdat Aedes woningen die na verhuizing vrijkomen niet binnen het nieuwe akkoord wil laten vallen. “Door deze huurstijgingen buiten beschouwing te laten zou de feitelijke ruimte voor huurverhoging voor zittende huurders ongeveer gelijk blijven, maar kunnen nieuwe huurders tegen enorme huurstijgingen oplopen. Vaak gaat de huur dan met 50 tot 200 euro omhoog,” aldus een woordvoerder van de Woonbond. Aedes is teleurgesteld dat het niet gelukt is om tot een nieuw akkoord te komen. “We wilden dat de huren de inflatie zouden volgen. Helaas is het niet gelukt daar met de Woonbond afspraken over te maken in een nieuw sociaal huurakkoord,” zegt voorzitter Marnix Norder tegen NRC.

Lokale afspraken

De Woonbond en Aedes hadden van de overheid tot 1 oktober de tijd gekregen om tot een nieuw akkoord te komen. Als het aan beide partijen ligt gaat er, in de huidige situatie, voor deze datum geen nieuw akkoord meer komen. De Woonbond kijkt daarom naar alternatieven: “We gaan ons nu inzetten om afspraken op lokaal niveau te maken, maar het is wel ingewikkelder om met pakweg 250 gemeenten afspraken te maken als je geen landelijke basis hebt,” aldus directeur Paulus Jansen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook