In 2021 voor het eerst een maximale huurverhoging in de vrije sector

bron: AD.nl

Volgend jaar geldt er voor het eerst een maximaal percentage voor de huurverhoging in de vrije sector. Voorheen was dit alleen in de sociale sector het geval. De verandering is het gevolg van een nieuw wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Wonen). De wet moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Maximale verhoging

Vanaf 1 juli 2021 mogen de huren in de vrije sector met maximaal 2,4 procent worden verhoogd. Voorheen was in de vrije sector geen sprake van een maximale huurverhoging, tenzij dit in het huurcontract was vastgelegd. Het nieuwe maximum geldt alleen voor zittende huurders. Als er een nieuwe huurder in een woning komt, mogen verhuurders opnieuw de huurprijs bepalen.

De sociale sector

In de sociale sector werden huurders altijd al beschermd. De huurprijs wordt hier namelijk bepaald aan de hand van het puntensysteem. Ook gold altijd een maximale huurverhoging. Volgend jaar geldt ook in de sociale sector 2,4 procent als maximum, wat een stuk lager is dan voorgaande jaren. Dit jaar mochten de huren in de sociale sector bijvoorbeeld met maximaal 3,9 procent omhoog.

Scheefwonen tegengaan

Om scheefwonen tegen te gaan geldt in de sociale sector ook een inkomensafhankelijke huurverhoging. Bij huurders met een bruto jaarinkomen hoger dan €44.655,- geldt in plaats van het maximum van 2,4 procent een maximale huurverhoging van 5,4 procent. De hogere inkomensafhankelijke huurverhoging geldt ook voor huurders met een middeninkomen die al in een relatief dure sociale huurwoning wonen. Deze maatregel moet huren in de sociale sector minder aantrekkelijk maken voor mensen die hier een te hoog inkomen voor hebben.

De Woonbond is tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. “Bewoners kunnen als ze wat meer gaan verdienen niet direct verhuizen omdat huizen in de vrije sector niet te betalen zijn”, zegt Woonbond-woordvoerder Marcel Trip. “De verhoging geldt bovendien ook voor huurders die al meer dan de sociale huurgrens betalen. Dan betalen ze relatief veel vanwege hun inkomen en kan de huur ook nog eens sneller omhoog.”

Gerelateerd nieuws

Lees ook