Minder huurwoningen of hogere huren?

Door een aanscherping van regelgeving vanuit Brussel, zullen woningcorporaties in Nederland minder huurwoningen gaan bouwen of een verhoging van de huren moeten doorvoeren. De nieuwe Europese regeling houdt in dat woningcorporaties niet langer gebruik kunnen maken van de borging die eerder ter beschikking werd gesteld voor huurwoningen met een huur van €648 of hoger.

Deze regeling leidt volgens het economische bureau van de ING tot het logische gevolg dat woningcorporaties minder huurwoningen voor het hogere segment zullen bouwen. Of dat zij de kosten doorberekenen aan de huurders. Voor de woningcorporaties gaan de rentelasten voor de lening omhoog en dit zal of door de huurder betaald moeten worden of door de woningcorporatie zelf.

Het economisch bureau van ING geeft dan ook aan dat het goed mogelijk is dat de huurprijzen verhoogd zullen worden om de extra rentelasten voor de lening te kunnen dragen. De verhoging van de huren kan oplopen tot €100 per maand. Verhoging van de huren zal enkel gebeuren wanneer woningcorporaties niet zelf kunnen opdraaien voor de gestegen rentelasten. De vraag is dus: wie zal uiteindelijk de rekening betalen voor de ingetrokken borgregeling?

Gerelateerd nieuws

Lees ook