Randgemeenten steeds populairder onder huurders: woningbeleggers slaan toe

bron: Colliers

Er is sprake van krapte op de woningmarkt, met name in de vier grote steden. Hierdoor wijken steeds meer huurders uit naar omliggende gemeenten. Het is hier rustiger op de woningmarkt dan in de grote steden en de huizenprijzen liggen beduidend lager. Ook woningbeleggers hebben dit door: zij kiezen steeds vaker voor kleinere gemeenten.

Weg uit de grote stad

Mensen die op zoek zijn naar een vrije sector huurwoning, trekken van de grote stad naar de provincie. Met name randgemeenten vallen in de smaak vanwege hun ligging in de buurt van de grote stad, goede voorzieningen en lagere huurprijzen. Zo zijn Amstelveen en Haarlem populaire alternatieven voor Amsterdam. Onder Rotterdammers wordt Schiedam steeds populairder.

Beleggers slaan hun slag

Maar niet alleen woningzoekenden zien kansen buiten de grote stad: door de grote vraag naar vrije sector huurwoningen in randgemeenten, grijpen beleggers hun kans. Zij investeren hier steeds vaker in goedkope koopappartementen, die ze vervolgens verhuren.

Uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat het aantal woningbeleggingen buiten de vier grote steden de afgelopen drie jaar is toegenomen van achtenvijftig naar negenenzestig procent. Dat is niet gek: het rendement is buiten de vier grote steden namelijk een stuk hoger. In de top 10 meest rendabele steden voor beleggers zijn de vier grote steden niet eens te vinden. Het zijn voorsteden als Schiedam en Zaanstad waar beleggers de hoogste winst kunnen halen.

Meer vrije sector huurwoningen

Ondanks dat beleggers starters in de weg zitten, heeft de ontwikkeling ook positieve gevolgen voor de woningmarkt. Doordat beleggers investeren in koopwoningen welke ze vervolgens verhuren, stijgt het aantal vrije sector huurwoningen in de randgemeenten. Dit is gunstig voor huurders. In Schiedam worden bijvoorbeeld jaren dertig appartementen van negentig vierkante meter voor €800,- per maand verhuurd. In Rotterdam zullen vrije sector huurders dit niet vaak meer tegenkomen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook