Sociale huurwoningen geteisterd door asbest

bron: NOS

Woon je in een sociale huurwoning? Dan is de kans aanzienlijk groot dat er asbest in de woning te vinden is. Uit onderzoek onder 122 woningcorporaties blijkt dat in bijna 1,4 miljoen sociale huurwoningen hoogst waarschijnlijk asbest voorkomt. Dat is zo'n 60% van alle sociale huurwoningen in Nederland. Schrikbarend nieuws, maar geen reden tot paniek - zo wordt gezegd. In de meeste woningen is de asbest niet gevaarlijk. Alleen moet men niet gaan schuren, boren of zagen.

Wel of niet besmet

Tja, geen reden tot paniek. Maar wel reden om eens goed uit te laten zoeken welke woningen daadwerkelijk besmet zijn met dit schadelijke goedje. Volgens het onderzoek dat is uitgevoerd door de NOS, kunnen 50% van de woningcorporaties precies vertellen welke sociale huurhuizen te maken hebben met asbest en waar de asbest zich heeft verstopt. Bij 30% is het nog totaal onduidelijk waar de asbest zich bevindt en moet men nog beginnen aan de inventarisatie hiervan. De overige 20% is bezig een inventarisatie te maken of gaat dit doen in 2013.

En wie betaalt?

Of je je dus zorgen moet maken, of je een gaatje mag boren in je woning, of de verhuurder weet waar de asbest zich bevindt, of je met mondkapje op in de woonkamer moet gaan zitten? - veel vragen en vooralsnog weinig heldere antwoorden. Het asbestvrij maken van alle 1,4 miljoen sociale huurwoningen kost zo'n 4 miljard euro. Per woning zou het dan gaan om 2800 euro. Wie zal opdraaien voor deze kosten, is nog niet bekend.

Gerelateerd nieuws

Lees ook