Steeds meer huurwoningen in handen van beleggers

bron: Financieel Dagblad

De woningmarkt verandert: steeds meer huurwoningen zijn de afgelopen jaren in handen gekomen van particulieren en beleggers. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning.Vooral starters komen in de problemen. Zij vissen achter het net doordat beleggers meer kunnen betalen voor een koopwoning. Als gevolg zijn zij dan vaak genoodzaakt te huren tegen zeer hoge prijzen.

Breuk met het verleden

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal huurwoningen dat in handen is van particulieren en beleggers op 1 januari 2017 boven de 1 miljoen uitkwam. Dat is een toename van twintig procent sinds 2011. De totale woningvoorraad nam echter maar met vier procent toe.

In 2012 was slechts 11,5 procent van de totale woningvoorraad in handen van particulieren en beleggers; het overgrote deel van de huurwoningen was in handen van woningcorporaties.

Aantrekkelijk

Het hoge aantal beleggingen in huurwoningen wordt enerzijds veroorzaakt door de toenemende nieuwbouw. Vooral institutionele beleggers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen investeren hierin. Anderzijds wordt beleggen in huurwoningen steeds populairder door de omzetting van koopwoningen naar huurwoningen. Particulieren investeren steeds vaker in koopwoningen in het lage segment, om deze vervolgens tegen hoge prijzen verhuren.

Starters zijn de klos

Volgens het Financieel Dagblad sluit het nieuwe aanbod wel aan bij de huidige vraag. Mensen zijn tegenwoordig veel flexibeler, wat betekent dat men meer waarde hecht aan het gebruik van een woning dan aan het bezit. Toch is niet iedereen blij met het veranderende aanbod. In de vrije sector zijn geen regels over de hoogte van de huurprijzen, waardoor deze maar blijven toenemen. Dit maakt het met name voor starters lastig om een betaalbare woning te vinden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook