Het komt vaak voor dat een huurwoning via een particuliere verhuurder gehuurd kan worden. Dit houdt in dat de woning niet via een woningbouwvereniging of woningcorporatie gehuurd wordt.

Voor- en nadelen particuliere verhuur

Een particuliere huurwoning vind je door bijvoorbeeld een verhuurmakelaar in te schakelen of advertenties in kranten en op websites te bekijken. Het belangrijkste voordeel van particulier huren is dat je vaak direct kan intrekken in de huurwoning. Een nadeel kan zijn dat de huur hoger is dan bijvoorbeeld bij een sociale huurwoning. Als de huur boven de grens ligt van €737,14 (2020), dan valt de huur onder geliberaliseerde huur en zijn er bijvoorbeeld geen regels die het verhogen van de huur beperken. Ook heb je dan geen recht op huurtoeslag. Sociale huur via een particuliere verhuurder komt wel voor maar veel minder dan via woningcorporaties.

Veelgestelde vragen over particuliere verhuurders:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over particuliere verhuurders en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

  • Wat is een particuliere verhuurder?

    Een particuliere verhuurder is iemand die een woning verhuurt zonder dat daar een woningcorporatie of woningbouwvereniging bij betrokken is.

  • Wat is het verschil tussen particuliere verhuur en sociale huur?

    Sociale huur wil zeggen: de huur en verhuur van huurwoningen met een huurprijs tot €737,14. Deze woningen worden doorgaans door woningcorporaties verhuurd. Particuliere huur heeft betrekking op de huur en verhuur van woningen in de vrije sector door makelaars en particuliere personen.