Tweede Kamer: schrap voorrang statushouders op sociale huurwoningmarkt

bron: NRC.nl

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over het afschaffen van de voorrangspositie van statushouders bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Een Kamermeerderheid bleek voorstander van het schrappen van deze voorrangsregeling.

Wetswijziging

Tijdens het debat afgelopen donderdagmiddag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de wetswijziging. Hierdoor hebben statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) niet langer meer automatisch voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

Hoewel de PvdA deze maatregel als ‘symboolwetgeving’ bestempelt, steunt de partij het wetsvoorstel: “Er komt meer zicht op betaalbare woningen voor iedereen die daarop is aangewezen,” aldus PvdA’er Albert de Vries. “Voor statushouders, maar ook voor andere mensen.”

Versobering

Vorig jaar ontraadde minister Blok (wonen) nog om statushouders op de sociale woningmarkt uit te sluiten. Dit zou volgens de minister slecht zijn voor de integratie. Maar volgens Blok is er inmiddels sprake van een bestuursakkoord met gemeenten en provincies over de instroom en huisvesting van statushouders. VVD’er Roald van der Linde steunt minister Blok: “De huisvesting van vergunninghouders gaat ten koste van de gewone man.” Het mag volgens hem allemaal best wat soberder voor statushouders, bijvoorbeeld door huisvesting in leegstaande ziekenhuizen of kloosters.

Gerelateerd nieuws

Lees ook