Woonlasten gaan in 2020 flink omhoog

bron: Vereniging Eigen Huis

Huurders kunnen dit jaar een stijging van hun woonlasten verwachten van ruim 5 procent, huiseigenaren ruim 4 procent, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Deze stijging komt vooral door de verhoging van zowel de afvalstoffenheffing als de onroerendezaakbelasting (OZB). Voor sommige huishoudens kan het betekenen dat ze twee keer zoveel moeten betalen dan wat ze nu doen.

Afval weggooien wordt dit jaar weer duurder

De gemeente Etten-Leur spant de kroon met een stijging van 64,6%, gevolgd door Lansingerland met een verhoging van 55,3%. Hoe kan de afvalstoffenheffing zo hard stijgen? Vorig jaar verhoogde de Rijksoverheid de afvalstoffenbelasting al flink. Veel gemeenten konden dit in eerst instantie uit eigen zak betalen, maar moeten nu de rekening verdelen onder de huishoudens. Zij rekenen bijna 6 procent meer voor het verzamelen en verwerken van afval ten opzichte van vorig jaar. De Rijksoverheid wil met deze belastingverhoging de recycling van afval bevorderen.

Er zijn ook gemeente waar de afvalstoffenheffing juist daalt, met de grootste daling van -8,6% in een gemeente in Groningen. Je kunt op de site van Vereniging Eigen Huis zien hoe hoog de stijging van de woonlasten is in jouw gemeente.

Hogere zorgkosten kunnen een hogere OZB betekenen

Ook de OZB zal in 2020 stijgen. Dit komt voornamelijk door de hogere zorgkosten per gemeente waar steeds meer geld voor nodig is. Door de OZB te verhogen kunnen gemeenten deze kosten opvangen. Vereniging Eigen Huis vindt overigens dat de huiseigenaren niet de dupe moeten zijn van de hogere kosten. ‘Budgettaire problemen mogen niet via een hogere OZB op huiseigenaren worden afgewenteld om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen,’ zo is te lezen in het artikel van de VEH.

Bij het vaststellen van de hoogte van de OZB heeft de gemeente overigens veel vrijheid. Daarom zien we verschillende bedragen per gemeente en is de stijging ook heel wisselend. In Oldebroek stijgt de OZB met 22,6% wat onderaan de streep een verhoging van €150,- oplevert. In Noord-Brabant zien we een nog grotere stijging van €220,- (31,4%) in de gemeente Laarbeek.

Huurders zullen de stijging van de OZB niet direct merken. De rekening wordt namelijk neergelegd bij de verhuurder van een huurwoningen, de eigenaar. De verhuurder kan wel indirect de OZB doorberekenen in de huurprijs.

Gerelateerd nieuws

Lees ook