De drive-inwoning is een eengezinswoning met als bijzonderheid dat zich op de begane grond een afgesloten garage bevindt naast de entree van de woning. Het woongedeelte bevindt zich op de eerste verdieping van de woning. Vaak beschikt de woning ook over een tweede en soms zelfs derde verdieping. Het dak is doorgaans plat en de woning beschikt dus niet over een zolder. Natuurlijk vindt de naam drive-in haar oorsprong in het feit dat je de woning met je auto inrijdt, namelijk in de garage op de begane grond.

Voor- en nadelen drive-inwoning

De opvallende woning had zo haar voor- en nadelen. Een nadeel was dat je altijd trappen moest lopen om in de woonkamer te komen. Vanaf de buitenkant ziet de woning eruit als een appartementencomplex, wat ook gezien wordt als een nadeel. Daartegenover staat dat de woonruimte veel daglicht heeft doordat de woonkamer op de eerste verdieping is gelegen. Natuurlijk is een ander voordeel dat de woning beschikt over haar eigen afgesloten garage.

Eerste drive-inwoningen

De eerste drive-inwoningen werden gebouwd in 1936 in Amsterdam. De bouw van de woningen werd gezien als onderdeel van het 'Nieuwe Bouwen'. Deze eerste woningen bestonden uit vier bouwlagen.

Veelgestelde vragen over de drive-inwoning:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over de drive-inwoning en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

Wat is een drive-inwoning precies?
Een drive-in woning heeft een garage naast de voordeur. Het woongedeelte van de woning bevindt zich op de eerste verdieping, dus boven de garage.

Wat is het voordeel van een drive-inwoning?
Het grootste voordeel is dat je beschikt over een garage. Ook kan het een voordeel zijn dat het woongedeelte zich bevindt op de eerste verdieping waardoor er meer zonlicht in de kamer schijnt.

Is een drive-inwoning betaalbaar? Drive-inwoningen worden over het algemeen gezien als betaalbare woningen. De woning is uiteraard vooral geschikt wanneer je op zoek bent naar een betaalbare woning inclusief garage.