Het is een vraag die vaak voor de nodige hoofdbrekens zorgt: is het verstandiger om te kopen of te huren? Natuurlijk hebben beide opties zo hun voor- en nadelen, die wij graag even voor je op een rijtje zetten.

Huis kopen

Alleerst het kopen van een huis: wat zijn de voordelen van een eigen woonhuis? En welke nadelen kleven er aan kopen? Het grootste voordeel van kopen is dat je een vermogen opbouwt: je investeert in je eigen vastgoed. Ook kan je de woning helemaal naar jouw wensen inrichten en zijn er mogelijkheden om te verbouwen. Het is immers jouw eigendom. Natuurlijk zijn er soms restricties met betrekking tot verbouwen, maar in principe is het jouw woning en mag jij er mee doen wat je wilt.

Hypotheeklasten

De lasten die je betaalt, blijven over het algemeen stabiel. De hypotheeklasten veranderen alleen als de rente enorm daalt of stijgt. Maar in het algemeen laat je je hypotheek voor vele jaren vastleggen en weet je precies waar je aan toe bent. Kopen heeft ook enkele nadelen. Zo ben je minder mobiel en kan je niet zomaar verhuizen, wat weer wel kan bij een huurwoning. Je bent eigenaar van een woning en bent dus ook verantwoordelijk voor de woning en de bijkomende lasten. Onderhoud van de woning is dus ook jouw pakkie-an. Verder zijn er bij het kopen van een huis meer bijkomende kosten. Denk aan gemeentelijke heffingen en extra verzekeringen.

Huis huren

Het huren van een woning heeft ook zo z'n voor- en nadelen. Zo kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag, waardoor je soms vele tientallen en soms zelfs honderden euro's minder huur betaalt. Een ander voordeel is dat je de huur snel op kan zeggen. Meestal heb je een opzegtermijn van één of twee maanden. Je kan dus een stuk sneller verhuizen. Verder ben je niet verantwoordelijk voor allerlei onderhoud en betaal je vaak een vaste huurprijs waarbij je geen rekening hoeft te houden met allerlei heffingen en belastingen. Deze komen meestal voor de rekening van de verhuurder.

Huurverhoging

Er zijn echter ook nadelen bij huren. Zo kan je de woning niet verbouwen en moet je vaak rekening houden met hoe de woning er volgens de verhuurder uit moet zien. Ook bouw je geen vermogen op, de huur verdwijnt elke maand in de portemonnee van de verhuurder. Bovendien heb je vrijwel altijd te maken met een jaarlijkse huurverhoging - daar heb je verder geen invloed op, ook al is het invoeren van een huurverhoging natuurlijk wel aan regels gebonden.

Handige websites

Op het internet vind je verschillende tests en websites om erachter te komen wat beter bij jou past - kopen of huren. Natuurlijk zal je keuze met diverse factoren te maken hebben. Daarom is het goed om van te voren duidelijk te bepalen welke optie het best werkt in jouw situatie.

Veelgestelde vragen over huren of kopen:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over het huren of kopen van een woning en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

 • Wat zijn de voordelen van een huis huren?

  De voordelen zijn dat je alleen je maandelijkse huurlasten hebt en geen bijkomende onderhoudskosten. Bovendien kan je indien nodig snel verhuizen, je hoeft immers slechts je huur op te zeggen.

 • Wat zijn de voordelen van een woning kopen?

  De voordelen zijn dat je vermogen opbouwt, dat je de woning helemaal kan inrichten zoals jij het wilt en eventueel kan verbouwen.

 • Waar moet ik rekening mee houden bij het huren van een woning?

  Het is goed om na te gaan wat de huurprijs precies inhoudt, welke kosten worden doorberekend. Ook is de duur van het contract en de opzegtermijn belangrijk om te onthouden.

 • Is een huis huren voordeliger dan een huis kopen?

  Tegenwoordig is het antwoord daarop niet meer zo makkelijk. Huizenprijzen en hypotheekrente zijn laag waardoor het aantrekkelijk wordt om een woning te kopen. Huurprijzen stijgen jaarlijks fors, het wordt dus steeds duurder om te huren.