Het is een vraag die vaak voor de nodige hoofdbrekens zorgt: is het verstandiger om te kopen of te huren? Natuurlijk hebben beide opties zo hun voor- en nadelen, die wij graag even voor je op een rijtje zetten.

Huis kopen

Allereerst het kopen van een huis: wat zijn de voordelen van een eigen woonhuis? En welke nadelen kleven er aan? Het grootste voordeel van kopen is dat de koper een vermogen opbouwt: de koper investeert in eigen vastgoed. Ook kan de koper de woning helemaal naar eigen wensen inrichten en zijn er mogelijkheden om te verbouwen. De woning is immers eigendom van de koper. Natuurlijk zijn er soms restricties met betrekking tot verbouwen, maar in principe is de woning na aankoop in bezit van de koper en mag hij ermee doen wat hij wil. Bepaalde verbeteringen aan het huis, denk aan een nieuwe CV-ketel, nieuwe vloeren of bijvoorbeeld een aanbouw of dakkapel, maken de woning meer waard. Dit kan dus meer opleveren bij de verkoop van de woning.

Hypotheeklasten

De lasten die de koper betaalt, blijven over het algemeen stabiel. De hypotheeklasten veranderen alleen als de rente enorm daalt of stijgt. Maar over het algemeen kan een hypotheek voor vele jaren worden vastgelegd en weet de koper precies waar hij aan toe is. Na het aflossen van de hypotheek, is de woning volledig in het bezit van de koper en komen deze vaste lasten te vervallen.

Kopen heeft ook enkele nadelen. De koper is minder mobiel en kan niet zomaar verhuizen, wat weer wel kan bij een huurwoning. Je bent eigenaar van een woning en bent dus ook verantwoordelijk voor de woning en de bijkomende lasten. Onderhoud van de woning is dus ook jouw "pakkie-an". Verder zijn er bij het kopen van een huis meer bijkomende kosten. Denk aan gemeentelijke heffingen en extra verzekeringen.

Huis huren

Het huren van een woning heeft ook zo z'n voor- en nadelen. Zo kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag, waardoor soms vele tientallen en soms zelfs honderden euro's minder huur hoeven te worden betaald. Een ander voordeel is dat de huur snel op kan worden opgezegd. Meestal heeft de huurder een opzegtermijn van één of twee maanden. Hierdoor kan de huurder een stuk sneller verhuizen. Verder is de huurder niet verantwoordelijk voor allerlei onderhoud en betaalt hij vaak een vaste huurprijs waarbij geen rekening hoeft worden gehouden met allerlei heffingen en belastingen. Deze komen meestal voor de rekening van de verhuurder.

Nadelen woning huren

Er zijn echter ook nadelen bij huren. Zo kan de huurder de woning niet verbouwen en moet er vaak rekening worden gehouden met hoe de woning er volgens de verhuurder uit moet zien. Ook bouwt de huurder geen vermogen op, de huur verdwijnt elke maand in de portemonnee van de verhuurder. Bovendien heeft de huurder vrijwel altijd te maken met een jaarlijkse huurverhoging - daar heeft hij verder geen invloed op, ook al is het invoeren van een huurverhoging natuurlijk wel aan regels gebonden.

Handige websites

Op het internet vind je verschillende tests en websites om erachter te komen wat beter bij jou past - kopen of huren. Natuurlijk zal je keuze met diverse factoren te maken hebben. Daarom is het goed om van tevoren duidelijk te bepalen welke optie het best werkt in jouw situatie.