Eenmalige huurverlaging aanvragen mogelijk voor huurders met laag inkomen

Nadat de Tweede Kamer al eerder akkoord ging met een nieuw wetsvoorstel over huurverlaging, ging ook de Eerste Kamer op 21 februari akkoord met de nieuwe wet. Het wetsvoorstel dat is aangenomen gaat over het eenmalig aanvragen van een huurverlaging voor huurders met een laag inkomen en een hoge huur. De wet is sinds 1 maart in werking getreden, dit is een jaar eerder dan gepland.

Heb ik er recht op?

Door de nieuwe wet heb je recht op het aanvragen van huurverlaging als je kale huur hoger is dan €575,03,- per maand en je een laag inkomen hebt. Verder moet je de woning huren van een woningcorporatie zijn en dus niet van een particuliere verhuurder of een vastgoedbelegger. Tenslotte moet je op 1 maart ingeschreven staan en woonachtig zijn in een sociale zelfstandige huurwoning wonen. De wet geldt niet als je een kamer (link naar kamers) huurt in een huis met gemeenschappelijke ruimtes.

Inkomensgrenzen huurverlaging

De inkomensgrens is afhankelijk van het aantal personen binnen het huishouden. Bij een meerpersoonshuishouden telt het inkomen van inwonende kinderen onder de 27 jaar niet mee. Hieronder vind je een overzicht van de inkomensgrenzen:

  • Eenpersoonshuishouden: €23.250,-
  • Eenpersoonshuishouden met AOW: €24.600,-
  • Meerpersoonshuishouden: €30.270,-
  • Meerpersoonshuishouden met minstens 1 persoon met AOW: €32.730,-

Moet ik de huurverlaging zelf aanvragen?

Als je in 2021 al een laag inkomen had wordt de huurverlaging vaak geregeld door jouw woningcorporatie. De belastingdienst geeft dan namelijk aan de corporatie door dat jij een laag inkomen hebt, waardoor de corporatie jouw huur zal verlagen. Als je pas sinds 2022 of 2023 een laag inkomen hebt, zal je de huurverlaging zelf moeten aanvragen. Dit moet je doen vóór 30 december 2024. Je hebt dan recht op huurverlaging als je kan aantonen dat je inkomen al 6 maanden of langer onder de inkomensgrens ligt.

Voorstel huurverlaging

De wet is zo opgesteld dat jouw corporatie uiterlijk 31 mei met een voorstel tot huurverlaging moet komen. De huurverlaging gaat dan uiterlijk een maand daarna in. Als je zelf een verzoek hebt ingediend geldt de regel dat de corporatie uiterlijk 3 weken na het indienen van het verzoek met een huurverlagingsvoorstel moet komen. De daadwerkelijke ingangsdatum moet dan uiterlijk op de eerste dag zijn van de tweede maand na de aanvraag.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook