Gaat het lukken? - 1 miljoen woningen erbij voor 2030

bron: BNR, NU.nl

De kans bestaat dat er toch nog 1 miljoen woningen bijgebouwd kunnen worden voor 2030. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren stelde eerder dit jaar in mei vast dat dit de druk op de woningmarkt zal doen verminderen. Maar of die klus geklaard wordt binnen elf jaar is nog maar de vraag, want er is steeds minder grond om op te bouwen. Daarnaast is onze woonbehoefte ook nog eens veranderd.

Niet alleen zouden er 1 miljoen woningen bijgebouwd worden binnen nu en elf jaar, in dezelfde tijd staat ook gepland om anderhalf miljoen woningen van het gas af te halen. Verschillende partijen maken zich zorgen om de enorme aantallen die de bouwsector in de komende jaren op hun dak zal krijgen. Volgens directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn die zorgen onnodig. De eerste paar jaar ligt de spanning nog hoog, maar als het project halverwege is is de verwachting dat die hoge druk langzaam zal afnemen.

Onvoldoende arbeidskracht

Op de korte termijn zijn er enkele problemen waar onder andere projectontwikkelaars tegenaan zouden kunnen lopen. Er is namelijk een aanzienlijk tekort aan personeel. Ook hiervoor heeft Van Hoek een oplossing klaarliggen. Hij denkt dat veel van de ontbrekende arbeidskrachten uit het buitenland gehaald kunnen worden. ‘De belangrijkste bronnen zijn de opleidingen. In tijden dat het economisch minder gaat in de bouw, drogen die opleidingen sterk op. Maar als het goed gaat in de bouw, zien we - de laatste jaren - dat het aantal leerlingen weer flink toeneemt. Dat is op termijn de belangrijkste bron van instroom. We hebben dan ook niet veel meer nodig uit andere sectoren’, laat Van Hoek weten. In het huidige plan is er sprake van een zeer intensieve start, wat het moeilijk maakt om met het project op schema te blijven. De schatting is dat er maar liefst 50.000 extra arbeidskrachten nodig zijn tot en met 2024 om 100.000 nieuwbouwwoningen te kunnen bouwen en tegelijkertijd bezig te zijn met verduurzaming.

Weinig ruimte voor innovatie en creativiteit

Naast het personeelstekort ligt er nog een uitdaging klaar voor projectontwikkelaars. De nieuwe woningen moeten namelijk energieneutraal zijn, passen op een beperkt bouwoppervlak en ook nog eens inspelen op demografische veranderingen. “Door al deze aspecten is er weinig ruimte voor innovatie en creativiteit,” zegt Renson van Tilborg van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Ook Neprom, de belangenvereniging van projectontwikkelaars geeft aan dat de markt regeert en dat het Rijk onvoldoende budget beschikbaar heeft gesteld.

Gerelateerd nieuws

Lees ook