Gezinnen met lager middeninkomen mogen sociale woning huren

bron: NRC

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken komt met een plan om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Zo wil ze ervoor zorgen dat huurders die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning, daar toch voor in aanmerking komen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken komt met een plan om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Zo wil ze ervoor zorgen dat huurders die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning, daar toch voor in aanmerking komen. Sociale huurwoningen zijn nu voor huishoudens met een maximaal jaarlijks inkomen tot 38.000 euro. Wie net boven dit bedrag zit, kan een woning in de vrije sector vaak niet betalen.

De inkomensgrens zou voortaan niet meer strikt op maximaal 38.000 euro moeten liggen, aldus Ollongren. Dit moet afhankelijk worden van de samenstelling van het huishouden. Hoe meer gezinsleden, hoe hoger de grens. Ook stelt Ollongren voor dat de huurprijzen in de sociale sector voortaan niet meer mogen stijgen dan de inflatie. Daarbij mogen woningcorporaties het verplicht verduurzamen van een woning niet meer doorberekenen aan de huurders.

Helaas is dit niet de oplossing voor het woningtekort. Inmiddels is er binnen de sociale sector al een tekort van zo’n 92.000 huurwoningen. Maar Ollongren heeft aangekondigd dat de woningcorporaties meer ruimte krijgen om goedkopere huurwoningen in de vrije sector te bouwen. Dit zijn huizen met een maandhuur tussen de 720 euro (dit is de maximale huurprijs van een sociale huurwoning) en 1000 euro. Deze woningen zijn er nu bijna niet.

Gerelateerd nieuws

Lees ook