Huurverhoging scheefwoners weinig effect?

bron: BNR.nl

Vandaag kwamen ING economen met een opvallend rapport naar buiten. Volgens de economen zullen de huurverhogingen zoals aangekondigd in het Kunduz-akkoord niet de gewenste effecten hebben op de woningmarkt. De achterliggende gedachte van de afspraken in het akkoord, is dat doorstroming voor scheefwoners gestimuleerd wordt door hun huren omhoog te gooien. Het is echter maar de vraag of dit zo zal uitpakken, zo stellen de economen.

Betaalbare koopwoningen

Het ING economisch bureau stelt ten eerste dat er te weinig alternatieven zijn voor de scheefwoners. Zo zouden er slechts 93.000 koopwoningen te koop staan in een prijsklasse die door scheefwoners betaald kan worden (zo'n 200.000 euro). Het aantal bewoners van corporatiebewoners dat meer dan 33.000 euro verdient (de scheefwoners) ligt echter veel hoger, namelijk op 600.000 huishoudens. Het zal dus erg moeilijk worden om voor alle scheefwoners een passende koopwoning te vinden gezien het geringe aanbod.

Reiskosten

Een tweede probleem voorzien de economen in de gemaakte plannen om de onbelaste reiskostenvergoeding af te schaffen. Aangezien veel van de betaalbare koopwoningen buiten de Randstad liggen, betekent dit dat deze mensen moeten reizen naar hun werk. Nu de onbelaste reiskostenvergoeding echter zal komen te vervallen, schrikt dit mensen af om verder van hun werk te gaan wonen. Al met al zal dus nog maar moeten blijken of de afspraken in het Kunduz-akkoord de gewenste effecten hebben.

Gerelateerd nieuws

Lees ook