Minister Blok voelt niets voor één toezichthouder op woningcorporaties

bron: Volkskrant.nl

Deze week verdedigde minister Blok zijn plannen om de Woningwet te wijzigen. In deze wet staat nauwkeurig beschreven aan welke regels de woningcorporaties zich precies dienen te houden. De politiek wil de Woningwet, waarin onder andere het toezicht op verhuurders wordt geregeld, al tien jaar aanpassen.

Roep om strenger toezicht

De afgelopen jaren is de roep om strenger toezicht op de verhuurders steeds sterker geworden. Door fraude en mismanagement is er de afgelopen tien jaar namelijk voor miljarden aan huurinkomsten verdwenen. De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties liet vorige week weten dat dergelijke incidenten minder snel zouden voorkomen wanneer er sprake is van sterk en gecentraliseerd toezicht.

Minister blok legt aanbevelingen naast zich neer

Het huidige Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft volgens de parlementaire enquêtecommissie te weinig middelen om informatie op te eisen en kan niet zelfstandig sancties opleggen. Daarom deed de commissie onder meer de aanbeveling een ‘sterke woonautoriteit’ te creëren. Ondanks deze aanbeveling en de wens van de Kamer, wil minister Blok het toezicht alsnog verdelen onder het CFV en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vreest echter dat de twee toezichthouders naar elkaar zullen wijzen zodra er iets misgaat.

Autoriteit Woningcorporaties

Verhoeven ziet meer in een ‘Autoriteit Woningcorporaties’. Dit orgaan moet zich krachtig kunnen opstellen tegen zowel woningcorporaties als politici. Ook de PvdA voelt meer voor dit idee.

Gerelateerd nieuws

Lees ook