Veel huurders niet helemaal tevreden over hun woonsituatie

bron: ING

Bijna 85% van de huurders is niet helemaal tevreden met zijn of haar woonsituatie, blijkt uit onderzoek van de ING. De meeste huurders vinden de huurprijs van hun woning aan de hoge kant. Ook zouden veel huurders groter willen wonen of missen ze een tuin.

Vertrouwen neemt af

Door de grote vraag naar huurwoningen is het moeilijk om een andere huurwoning te vinden die wel aan alle eisen voldoet. Zeker in de grote steden is de vraag naar huurwoningen groot en zijn de prijzen relatief hoog. Het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt nam hierdoor het afgelopen kwartaal voor het eerst in maanden licht af.

Drie op de vier huurders zouden bovendien graag naar een koopwoning verhuizen, maar ook dat is in de huidige woningmarkt maar voor weinig mensen weggelegd. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Voor potentiële starters zijn koopwoningen simpelweg te duur of niet beschikbaar. Dat betekent dat ze moeten blijven zitten waar ze zitten”, zegt Flikweert.

Gemeentes pakken problemen aan

De problemen op de huur- en koopmarkt spelen al langer in Nederland. Gemeentes van met name de grote steden werken daarom hard aan een oplossing. In steden als Amsterdam en Utrecht liggen er veel bouwplannen op tafel en wordt er gezocht naar locaties om nieuwe woningen te bouwen. Door de woningvoorraad uit te breiden, hopen gemeentes de druk op de woningmarkt in de komende jaren te verlichten.

Woningbezitters zeer tevreden

Woningbezitters zijn vaak wél tevreden over hun woonsituatie. Mensen die een koopwoning hebben, beoordelen hun woonplezier met gemiddeld een 8. Twee op de drie woningbezitters zeggen zelfs in zijn of haar droomhuis te wonen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook